21.11.2013 Beograd

CD ćošak NM 134

CD ćošak NM 134
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

GOBLINI CD ROBA S GREŠKOM / LONG PLAY, 2013.

„Šta ćeš sad Evropo, sa našim lopovima, ubicama, mafijom i popovima, s lopatama, ratnim zločincima, Evropo, šta ćeš sa taksistima, čistačima ulica i ljudima sa mudima, magistrima sa krivavim rukama, Evropo, a šta ćeš sad Evropo, sa našim zakonima, sudovima, sportskim uspesima...“ – upravo svim ovim stihovnim otkidajima počinje povratičko albumsko CD izdanje, nekada, pa i sada, legendarnih punk rock miljenika publike, „Goblina“, u uvodnoj pesmi, „Evropo“.

Ne bih rekao „baksuznih“ 13 zvučnih dokumenata narezano je na kružnim putanjama ove kompaktne diskete. „Goblini“, Golub, Leonid i ekipa, nisu izgubili na onoj, njima i nama znanoj, oštrici, britkosti, reskosti i oštrom, beskompromisnom senzibilitetu.

Preslušavajući ovaj dobar, odvažan i kvalitetan album, stiče se utisak da njihove studijske diskografske pauze, zapravo, nije ni bilo. Odavno nisam čuo ovako mladalački bučan dinamičan, energijom i testosteronom nabijen album.

Kažem „mladalački“, iako većina, ako ne i svi članovi sadašnjih „Goblina“ imaju preko 40 godina života i rokenrol inspiracije i mudrosti. Čini se da su se (sada) oglasili u pravom trenutku (i po njih same grupno i pojedinačno, i po samu rokenrol domaću i regionalnu scenu).

Trenutno vlada svojevrsno zatišje, autorsko zatišje bendova koji sami smeju da odpevaju - ja sam roba sa greškom - a da ih pritom ne bude sramota i stid, već da budu ponosni i stojički hrabri. Prvi singl i video spot sa ovog albuma – Deca iz komšiluka - vanserijski je pažljivo odabran i perfektno pogođen dragulj za ubojitu najavu ovog dugosvirajućeg albuma.

Da, slobodno se može reći i napisati da „Goblini“ imaju socijalno angažovanu poetiku, sve u paketu sa bučnom rokenrolerskom podrškom. Sve ovde deluje usvirano i na svom mestu, tako da ništa ne treba dirati, dodavati, oduzimati, niti menjati. Možda su „Deca iz komšiluka“ upravo ta potrebna spona ovog sastava sa novom generacijom mladih ljubitelja rokenrola koja će (ako to već nisu) saznati za njih i zavoleti ih.

To je lepo i dobro je da se generacijska razlika može prebroditi i novi slušaoci i poklonici pridobiti. Dokument „Splet okolnosti“ naprosto besni i kulja kao užareni aktivirani vulkan posle 100 godina mira i tišine. „Večeras mrtav čovek hoda, neon bledi u očima, razumeju me samo oni koji su istih sudbina“ – samo su jedna od metafora na ovom albumu.

„Jedan na jedan“ ubitačnom i čvrstom ritam sekcijom, komunikativno lirski sa slušaocem, direktno i bez okolišanja, kratko i jasno, govori za sebe dovoljno. Mislim da je apsolutno nepotrebno medijski pisati o ovom albumu jer će on svakako naći svoj put do krajnjih konzumenata u punk rock komuni i sceni današnjice. Svi pravi zaljubljenici u dobru muziku će lako pronaći put do njega ili će se sam album predstaviti slušalačkom auditorijumu. Kvalitet ovog unikatnog albuma, zasigurno, pobeđuje hiperprodukciju kojom je domaća scena, nažalost, veoma naklonjena, i vična.

Neuformisanost a doslednost „Goblini“ stil, forma i fazon, ispostavlja se kao pobednička formula koja trijumfuje, evo, u samoj završnici kalendarske, 2013. godine. Došao je i taj dan, kada se može reći da „Goblini“ nisu samo jedno poglavlje, završeno poglavlje i trenutak u višedecenijskoj istoriji enciklopedijske rok kulture i muzike kod nas. Oni su pokazali da su živi, jaki , snažni i žilavi, da traju, da su, u prkos svemu, i dalje tu, da nisu „bezopasni“, već krajnje efektni, ubedljivi i briljantni!

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik

  Jezik tinosaurusa reksa, poznatog kao Ti reks (T-Rex) bio je zalepljen za usnu duplju u čeljusti, kao kod aligatora, saopštili su večeras naučnici posle istraživanja fosila na severu Kine, a njihovo otkriće govori da su animacije i skulpture u muzejima o tom dinausurusu pogrešne.

 • Višnja jača kapilare Višnja jača kapilare

  Samo šaka višanja dnevno može da učini da lakše podnosite fizički napor i da otklonite bolove u mišićima i zglobovima. Medicinska istraživanja pokazala su da je ishrana ovim voćem korisna i u sprečavanju srčanih oboljenja, artritisa i kancera.

 • Vežbajte i u trudnoći Vežbajte i u trudnoći

  Održavanje dobre fizičke forme i kondicije preduslov je dobrog zdravlja i u trudnoći. Da bi uslovi rekreacije u trudnoći bili idealni, najbolje je da bude pod stručnim nadzorom profesionalaca i uz saglasnost lekara koji vodi trudnoću, ali ako trudnoća teče uredno, moguće je da se vežba i u kućnim uslovima.

 • Herpes ne smete prikrivati šminkom Herpes ne smete prikrivati šminkom

  Širenje infekcije po licu, nakon pojave herpesa na usnama, nije retka pojava ukoliko se "groznica" ne tretira pravilno. Kada je lečenje neadekvatno, plikovi se dodiruju rukama ili pacijent pokušava prekriti herpes šminkom, može da dođe do pogoršanja stanja i širenja infekcije u predelu lica, oko ušiju i nosa.

 • Instagram prešao prag od milijardu korisnika Instagram prešao prag od milijardu korisnika

  Društvena mreža Instagram saopštila je večeras da je prešla prag od jedne milijarde korisnika koji na tom sajtu dele fotografije i video snimke.

 • Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa

  Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počinje u četvrtak, 21. juna, u 12 časova i sedam minuta, a na južnoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

 • Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče

  Toplo vreme, znojenje i zatvorena obuća, kao što su patike u kojima većina muškaraca provodi leto, pogoduju razvoju gljivica na noktima, koje se javljaju kod 20 odsto populacije starije od 60 godina.

 • Australijanke brže stare Australijanke brže stare

  Koliko štete sunce nanosi mladosti i lepoti, pokazuje novo istraživanje koje donosi neverovatan zaključak - Australijanke stare i do 20 godina brže nego žene u Evropi.

 • Žene teže tonu u san Žene teže tonu u san

  Ženama zbog fiziologije treba više sna nego muškarcima. U suprotnom, dolazi do niza psihofizičkih smetnji. Zbog lošeg sna, one u većini slučajeva osećaju depresiju, ljutite su i nepoverljive, potvrdilo je sprovedeno istraživanje na Institutu Đuk u Severnoj Karolini, kojim je rukovodio psihijatar dr Edvard Suarez.

 • Da li je vreme "poludelo"? Da li je vreme "poludelo"?

  Malo-malo pa osvane vest da su se u nekom delu zemaljske kugle desile katastrofalne poplave koje su odnele veliki broj ljudskih žrtava.

 • Od kolege do muža Od kolege do muža

  Sa njima provodimo najviše vremena, poveravamo im se kad nam je teško, ogovaramo druge ljude. Ne, oni nisu naši bračni partneri, nego kolege. Ali vrlo lako mogu postati i nešto više.

 • Zmija belouška izvirila iz haube automobila u pokretu Zmija belouška izvirila iz haube automobila u pokretu

  Zmija belouška iznenada je izmilela iz haube jednog automobila u kojem je tokom vožnje prestravila jednu porodicu iz Vladičnog Hana, dok je putovala prema Vranju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side