21.11.2013 Beograd

CD ćošak NM 134

CD ćošak NM 134
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

GOBLINI CD ROBA S GREŠKOM / LONG PLAY, 2013.

„Šta ćeš sad Evropo, sa našim lopovima, ubicama, mafijom i popovima, s lopatama, ratnim zločincima, Evropo, šta ćeš sa taksistima, čistačima ulica i ljudima sa mudima, magistrima sa krivavim rukama, Evropo, a šta ćeš sad Evropo, sa našim zakonima, sudovima, sportskim uspesima...“ – upravo svim ovim stihovnim otkidajima počinje povratičko albumsko CD izdanje, nekada, pa i sada, legendarnih punk rock miljenika publike, „Goblina“, u uvodnoj pesmi, „Evropo“.

Ne bih rekao „baksuznih“ 13 zvučnih dokumenata narezano je na kružnim putanjama ove kompaktne diskete. „Goblini“, Golub, Leonid i ekipa, nisu izgubili na onoj, njima i nama znanoj, oštrici, britkosti, reskosti i oštrom, beskompromisnom senzibilitetu.

Preslušavajući ovaj dobar, odvažan i kvalitetan album, stiče se utisak da njihove studijske diskografske pauze, zapravo, nije ni bilo. Odavno nisam čuo ovako mladalački bučan dinamičan, energijom i testosteronom nabijen album.

Kažem „mladalački“, iako većina, ako ne i svi članovi sadašnjih „Goblina“ imaju preko 40 godina života i rokenrol inspiracije i mudrosti. Čini se da su se (sada) oglasili u pravom trenutku (i po njih same grupno i pojedinačno, i po samu rokenrol domaću i regionalnu scenu).

Trenutno vlada svojevrsno zatišje, autorsko zatišje bendova koji sami smeju da odpevaju - ja sam roba sa greškom - a da ih pritom ne bude sramota i stid, već da budu ponosni i stojički hrabri. Prvi singl i video spot sa ovog albuma – Deca iz komšiluka - vanserijski je pažljivo odabran i perfektno pogođen dragulj za ubojitu najavu ovog dugosvirajućeg albuma.

Da, slobodno se može reći i napisati da „Goblini“ imaju socijalno angažovanu poetiku, sve u paketu sa bučnom rokenrolerskom podrškom. Sve ovde deluje usvirano i na svom mestu, tako da ništa ne treba dirati, dodavati, oduzimati, niti menjati. Možda su „Deca iz komšiluka“ upravo ta potrebna spona ovog sastava sa novom generacijom mladih ljubitelja rokenrola koja će (ako to već nisu) saznati za njih i zavoleti ih.

To je lepo i dobro je da se generacijska razlika može prebroditi i novi slušaoci i poklonici pridobiti. Dokument „Splet okolnosti“ naprosto besni i kulja kao užareni aktivirani vulkan posle 100 godina mira i tišine. „Večeras mrtav čovek hoda, neon bledi u očima, razumeju me samo oni koji su istih sudbina“ – samo su jedna od metafora na ovom albumu.

„Jedan na jedan“ ubitačnom i čvrstom ritam sekcijom, komunikativno lirski sa slušaocem, direktno i bez okolišanja, kratko i jasno, govori za sebe dovoljno. Mislim da je apsolutno nepotrebno medijski pisati o ovom albumu jer će on svakako naći svoj put do krajnjih konzumenata u punk rock komuni i sceni današnjice. Svi pravi zaljubljenici u dobru muziku će lako pronaći put do njega ili će se sam album predstaviti slušalačkom auditorijumu. Kvalitet ovog unikatnog albuma, zasigurno, pobeđuje hiperprodukciju kojom je domaća scena, nažalost, veoma naklonjena, i vična.

Neuformisanost a doslednost „Goblini“ stil, forma i fazon, ispostavlja se kao pobednička formula koja trijumfuje, evo, u samoj završnici kalendarske, 2013. godine. Došao je i taj dan, kada se može reći da „Goblini“ nisu samo jedno poglavlje, završeno poglavlje i trenutak u višedecenijskoj istoriji enciklopedijske rok kulture i muzike kod nas. Oni su pokazali da su živi, jaki , snažni i žilavi, da traju, da su, u prkos svemu, i dalje tu, da nisu „bezopasni“, već krajnje efektni, ubedljivi i briljantni!

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw