26.11.2019 Beograd

Čeh prodavao na internetu nacističke ukrase za jelku

Čeh prodavao na internetu nacističke ukrase za jelku Foto: pixaby
Češka policija povela je istragu protiv jednog Čeha koji je na internetu prodavao nacističke ukrase za božićnu i novogodišnju jelku, staklene kugle u vidu glave Hitlera ili sa amblemom trupa SS i kukastim krstom, a komplet za nacistički ukrašenu jelku nudio je za 600 evra.

"Ukrasi su od stakla. Reč je o neoštećenih 12 komada. Prodajem u kolekcionarske svrhe. Ništa ne propagiram", napisao je mladi Čeh u oglasu.

Kada se za oglas zainteresovala policija, mladić je objasnio češkom listu Mlada fronta Dnes da je to navodno nasleđe ostalo od njegovog dede, da ne zna gde je i kako deda nabavio kugle sa hitlerovom glavom, a da mora da ih proda jer mu je hitno potreban novac.

Iz istog regiona Južne Češke redovno se, međutim, pojavljuju oglasi i ponude nacističkih novogodišnjih ukrasa na aukcijskim portalima, kako je naveo češki list 2007, 2009, 2012. i 2014. godine, a isti ukrasi mogu su da se kupe u Litvaniji, dok su se donedavno prodavali i u Nemačkoj.

"Naši kriminalisti to istražuju jer može da se radi o prekršaju ali i o krivičnom delu", kazao je portparol češke policije Milan Bajcura.

Stručnjaci za esktremizam u Češkoj upozoravaju da je poslednjih godina sve veća ponuda predmeta i suvenira sa nacističkim simbolima, jer se teško dokazuje da je reč o zabranjenom propagiranju fašizma i neonacizma.

"Veoma važno je dokazati umišljaj. U poslednje vreme je sve rasprostranjenija prodaja predmeta kao što su šolje sa Hitlerovim likom ili satovi sa kukastim krstom. Po mom mišljeni to se širi jer je tolerancija prema tome veća. Dok su pre 15 godina ljudi kažnjavani i za prodaju na kolekcionarskoj berzi, sada se toleriše mnogo više", kazao je stručnjak za ekstremizam Miroslav Mareš sa Masarikovog univerziteta u Brnu.

Nedavno je i nemački ambasador u Pragu ostao šokiran kada je u prodavnici suvenira u centru Praga naišao na gumenu masku sa likom Hitlera.

"Česi su toliko stradali u vreme nacističkog režima. Zašto sada prodaju takvo đubre?", poručio je nemački ambasador Krištof Israng na Tviteru.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side