09.07.2019 Beograd

Čuvajte se komaraca, neki od njih prenose virus groznice Zapadnog Nila

Čuvajte se komaraca, neki od njih prenose virus groznice Zapadnog Nila Foto: Freeimages
Kombinacija toplog i kišovitog vremena izgleda prija jedino komarcima, kojih ima više nego ikada. Dodatni problem predstavlja to što među njima ima i onih koji su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila.

Monitoring nad suzbijanjem komaraca vrši Specijalistički veterinarski institut iz Kraljeva, koji je ujedno i referentna državna laboratorija za ispitavanje virusa.

Istraživanja se u laboratoriji sprovode od 2006. godine, a virus groznice Zapadnog Nila prvi put je izolovan 2012. Od tada do danas, Institut vrši ispitivanja na pticama i komarcima.

"Rezervoar virusa su ptice, a za širenje ove bolesti su neophodni tzv. ornitofilni komarci. Dakle komarci koji ubadaju divlje ptice, zatim od njih 'pokupe' virus i onda ga prenesu do domaćina", kaže Mišo Kolarević sa Instituta u Kraljevu.

Iako potiče iz Afrike, bolest se, migracijom ptica proširila na sve krajeve sveta, pa je već sedam godina virus prisutan i na području Srbije.

Virus cirkuliše u populaciji komaraca u Srbiji, kaže Kolarević i dodaje da bolest, kod ljudi i kod konja, najčešće prođe asimptomatski.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side