05.07.2018 Njujork

Da li će veštačka inteligencija zameniti ljude za trgovanje na berzi

Da li će veštačka inteligencija zameniti ljude za trgovanje na berzi Foto: pixabay
Veštačka inteligencija je uspela da savlada šahovske velemajstore i može u sekundama rešiti složne matematičke računice, ali se postavlja pitanje da li može bolje upravljati novcem u trgovanju na berzi od portfolio menadžera od krvi i mesa.

Investitori sada mogu pokušati da nađu odgovor na to pitanje u nekoliko fondova koji trguju na berzi (exćange-traded funds - ETF) koji investicione odluke ostavljaju veštačkoj inteligenciji, navodi agencija Asošiejtid pres.

ETF menadžers grup (ETF Managers Group) i Oušan kapital advajzors (Ocean Capital Advisors) pokrenuli su prošlog meseca fond kojim upravlja veštačka inteligencija Rodžers AI global makro ETF (Rogers AI Global Macro ETF).

U novembru je ETF menadžers grup (ETF Managers Group) i Ekvabot (Equbot) pokrenuli fond s vešetačkom inteligencijom AEIQ.

AEIQ je investirao u razne američke kompanije i pokušao da nadmaši rezultate indeksa Standard end Pur 500. Zasad je uspeo. Taj fond je porastao 8,1 odsto ove godine, dok je S&P 500 imao rast od 1,5 odsto.

Ipak rezultati u periodu manjem od godinu dana nisu dovoljni da se izmere dobiti pristupa s veštačkom inteligencijom. Takođe, kao i u svakom fondu, treba uporediti potencijalnu dobit s troškovima fonda. Sa 75 baznih poena (0,75 odsto), AEIQ je među skupljim fondovima. Na primer, klasičan fond Švab Ju-Eu market (Sćwab's US Broad Market), koji takođe investira u američke akcije, naplaćuje tri bazna poena 0,03 odsto.

Sem Masući, osnivač i direktor ETF menadžers grup je nedavno rekao da se veštačka inteligencije razlikuje od algoritamskog trgovanja pošto se ovaj drugi portfolio menadžeri koriste za donošenje odluka u šta da investiraju, naveo je AP.

"Veštačka inteligencije je veoma, veoma drugačija. Dok će ljudi i dalje nastaviti da ga hrane podacima, kompjuter, veštačka inteligencija, destilovaće te informacije i napraviti konačni odabir portfolija", rekao je Masući.

On je dodao da u slučaju veštačke inteligencije portfolio menadžer ne traže znake da li da trguju i kakvu odluku da naprave. "AI model preporučuje šta treba uraditi, da li prodati ili kupiti", rekao je on.

Masući je rekao da se još utvrđuje da li je veštačka inteligencija bolja u trgovini od ljudi, ali da bi teoretski trebalo da bude bolja zato što može mnogo brže da obradi ogromnu količinu podataka i proceni rizike.

"Pored toga, kompjuter uči na osnovu ranijih postupaka i rezultata tih postupaka i vremenom postaje pametniji. A i uklanja ljudske pristrasnosti, zato što je mašina. Ipak, to je još novo", rekao je Masući.

On je rekao da kompjuteri ipak neće izbaciti ljude iz posla na berzi, ali da će omogućiti rešenja uz pomoć najnovije tehnologije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument

  Beogradska filharmonijauvek s velikom pažnjom bira domaće autorske muzičke snage da budu deo koncertnog menija u okviru njenih zvaničnih sezona. Tako će to, na samom početku ove, biti novo delo kompozitora Ivana Brkljačića, eksplozivnog naziva Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar

 • Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje

  Rumunska književnica Mira Feticu koja je verovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji pre šest godina, izgleda da je žrtva prevare.

 • Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

  Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

 • Domaći preparat koji leči upaljeno grlo Domaći preparat koji leči upaljeno grlo

  Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem prirodnim lekom od kima. I što je najbolje, ovaj lek deluje veoma brzo, pa se bolova usled lakših upala možete rešiti za samo četiri sata.

 • Masaža za ispucale usne Masaža za ispucale usne

  Boravak na hladnom i vetrovitom vremenu često dovodi do pojave ispucalih usana.

 • Masažom stopala do manje bolnih ramena Masažom stopala do manje bolnih ramena

  Kada nas zaboli kičma, obično spas tražimo u masaži leđa, ali stručnjaci podsećaju da se na stopalima nalazi više od 70.000 nervnih završetaka. A, pritiskom na tačno određene tačke možemo da ublažimo bol na drugim mestima.

 • Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda

  Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista!

 • Kvalitetna "dokolica" ulepšava život Kvalitetna "dokolica" ulepšava život

  Kvalitetno provedeno slobodno vreme utiče na celokupni kvalitet života - pokazala je studija iz Velike Britanije. Naučnici su sproveli istraživanje na 2.000 ispitanika.

 • Žene ne uče na greškama Žene ne uče na greškama

  Kada je ljubav u pitanju, izgleda da pripadnice lepšeg pola prečesto ponavljaju iste greške, jer istraživanja pokazuju da samo mali procenat žena na njima uči.

 • Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože

  Kada je u pitanju zdrava i negovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom negujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

 • Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije

  Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je značajne arheološke lokalitete na teritoriji opštine Kuršumlija - 11 izgubljenih gradova, jednu antičku palatu, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge materijalne dokaze o prošlosti tog kraja.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side