12.09.2015 Los Anđeles

Događaji koje su predvideli Simpsonovi

Događaji koje su predvideli Simpsonovi
Kultna crtana serija Simpsonovi koja se prikazuje gotovo 25 godina, svojim mnogobrojnim epizodama zasmejava svet. Međutim, ova popularna američka serija predvidela je mnoge događaje u svetu još pre nego što su se ti događaji desili, poput rata u Siriji ili krize u Grčkoj.

U nastavku donosimo vam 10 predviđanja koja su se ostvarila, a koje su "predvideli" Simpsonovi:

1. Donald Tramp predsednik SAD-a

Donald Tramp trenutno uverljivo vodi u u trci za predsednika SAD-a. Svi ispadi i incidenti kao da samo pridonose daljem rastu njegove popularnosti. Koliko god se to do neki dan činilo bizarnim, Simpsonovi su još pre 15 godina predvideli njegov dolazak na vlast, odnosno kandidaturu za predsednika SAD-a. ali i buran odlazak s vlasti.

Po Simpsonovima, Tramp je sa vlasti otišao 2030. godine i ostavio zemlju u ogromnim dugovima i kao takvu zavisnu od Evrope i Kine.

2. Virus ebole

U epizodi Simpsonovih iz 1997. godine, Mardž bolesnom Bartu za čitanje daje knjigu "Radoznali Džordž i virus ebole". Na naslovnoj stranici je majmun, životinja koja prenosi virus. Mnogi taj trenutak povezuju s izbijanjem epidemije početkom prošle godine.

3. 11. septembar 2001. godine

U epizodi iz 1997. godine, Lisa Bartu pokazuje časopis s istaknutom cenom od 9 dolara. Uz brojku pak stoje dva nebodera srušena u terorističkim napadima septembra 2001. godine. Teoretičari su ih brzo protumačili kao dve jedinice i tako su došli do brojke 911 kojom se označava teroristički napad s obzirom na to da se dogodio 9.11.

4. Uređaji za glasanje u SAD

U epizodi Simsponovih iz 2008. godine uvodna špica pokazuje Homera koji pokušava da glasa na uređaju predviđenom upravo za to. Njemu se pak dogodilo ono što se događalo na pravim izborima četiri godine kasnije - uređaji za glasanje su se zaledili, te tako nije bilo moguće glasati odnosno moglo se glasati za samo jednog predsedničkog kandidata.

5. Pametni satovi

Da vam je neko 1995. godine rekao da će snažni računari i softveri postojati u mikro uređajima poput pametnih telefona i pametnih satova, verovatno biste mu se samo nasmejali. Ipak Simpsononovi su pametne satove predvideli još davne 1995. godine.

6. NSA prisluškuje ceo svet

Godine 2013. Edvard Snouden razotkrio je neverovatne razmere prisluškivanja u svetu. NSA ne samo da je prisluškivala milione Amerikanaca, već i ljude širom sveta, a nisu pošteđeni bili prisluškivanja čak i najveći lideri sveta. Simpsonovi su ovako nešto predvideli još 2007. godine. Tada je Lisa upozorila Mardž i Barta da ne bi trebalo da pričaju tako glasno, da bi joj Mardž odgovorila "kako vlasti sigurno ne prisluškuju baš sve." Nakon toga je usledio kadar ogromnog centra za prisluškivanje.

7. Dugovečnost Rolling Stonsa

U epizodi iz 1995. godine Lisa na zidu ima poster slavnih Stonsa na kojem su bili na turneji "Invalidska kolica 2010". godine. Iako tada verovatno ni sami autori nisu verovali da će "dede" rock'n'rola izdržati toliko dugo, ali naprotiv oni luduju još i dan-danas 2015, pet godina nakon godine na posteru.

8. Rat u Siriji, zastava

Sirija je danas, baš kao i Libija ili Irak, zemlja razorena do neprepoznatiljivosti, a Simpsonovi su još 2001. godine predvideli izgled zastave pobunjenika koja je istaknuta na vratima automobila.

9. Higsov bozon i Homer

U jednoj epozodi Simpsonovih "The Wizard of Evergreen Terrace" iz davne 1998. godine, Homer Simpson je postao naučnik i vidimo ga ispred table na kojoj je ispisana komplikovana jednačina. Ta formula na tabli ispred koje stoji Homer predviđa masu Higsovog bozona. Ako izračunate jednačinu sa table, dobićete masu Higsovog bozona koja je samo malo veća nego što iznosi prava nano masa Higsovog bozona.

10. Kriza u Grčkoj

U epizodi iz 2013. godine koja se zove "Politically Inept, With Homer Simpson" Homer se pojavljuje u političkoj emisiji Fodž Nenjsa. Simpsonovi su predvideli, a neko je ko je imao "oštro oko" "snimio" da su u januaru 2013. godine predvideli trenutnu situaciju koja sada vlada u Grčkoj. Tokom gostovanja Homera u studiju na traci koja emituje vesti, može se videti naslov "Evropa prodaje Grčku na eBayu".

autor: MŽ izvor: Radio 021
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side