11.02.2018 Beograd

Fascinantan proboj: Moždani implanti poboljšali ljudsku memoriju

Fascinantan proboj: Moždani implanti poboljšali ljudsku memoriju Foto: Pixabay
Najnoviji softver, zasnovan na mašinskom učenju, uspeo je da podstakne ljudski mozak da bolje upamti stvari.

Uprkos tome što električna stimulacija mozga nije nova ideja u svetu nauke, sve do sada bilo je vrlo teško sprovesti impulse tako da budu efikasni. 

Ipak, istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji sakupili su podatke 25 pacijenata sa epilepsijom, u čije su mozgove prethodno ugradili do 200 implantata kako bi mogli da zabeleže sve promene koje se odvijaju. 

Učesnici istraživanja rešavali su zadatake vezane za pamćenje, na osnovu čega je veštačka inteligencija pravila lični model moždane aktivnosti za svakog pacijenta, i učila kako se njihova moždana aktivnost menja prilikom pokušaja da nešto zapamte. 

Iste elektrode zatim su korišćene za simulaciju mozgova ispitanika. Oni su ovaj put pokušavali da zapamte reči pomoću stimulacije za koju je bila zadužena veštačka inteligencija. 

Ovaj pristup pokazao se uspešnim - učesnici su 15 odsto bolje pamtili reči uz stimulaciju softvera u odnosu na broj reči koje bi zapamtili bez nje. 

Uprkos tome što je naše razumevanje ljudskog mozga i funkcionisanja ljudske memorije i dalje ograničeno, novi pristup mogao bi da doprinese stvaranju sistema koji bi u budućnosti mogli da poboljšaju naše moždane funkcije.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side