04.12.2017 Beograd

Grip i prehlada mogu da ugroze srce

Grip i prehlada mogu da ugroze srce Foto: pixabay
Studija sprovedena na univerzitetu u Sidneju pokazala je da se preležani grip i uopšteno respiratorne infekcije kod određenog broja obolelih dovode u vezu sa nastankom infarkta srca.

Rizik se ne javlja samo tokom prvih sedam dana od početka infekcije, već traje i ako je infekcija bila pre mesec dana. Naročito su u riziku pacijenti sa hroničnim oblikom srčane slabosti, jer u velikom procentu respiratirne infekcije uzrokuju i upalu srčanog mišića.

"Kod pacijenata sa hroničnom oblikom srčane slabosti, među najčešće uzroke pogoršanja simptoma oboljenja, što neretko dovodi i do njihove hospitalizacije, spadaju virusne infekcije disajnih puteva", kaže primarijus dr Olivera Đokić, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Najčešća posledica virusa disajnih puteva je upala srčanog mišića ili miokarditis.

"U najvećem broju slučajeva miokarditis ne ostavlja trajne posledice, ali u slučaju jakih ili ponavljanih upala, može doći do slabljenja srčanog mišića i "popuštanja" srca . Prvi klinički znaci bolesti počinju tako što se na respiratornu infekciju posle desetak dana nadovežu bolovi u grudima, gušenje, aritmije, malaksalost i oticanje nogu. Pod velikim rizikom su pacijenti kojima je oslabljen imunitet usled udruženih bolesti i oni sa naslednom sklonišću za virusne infekcije srca, jer imaju veću gustinu receptora za viruse na srcu", kaže Đokić.

U slučaju pogoršanja bolesti neophodna je detaljna dijagnostika - fizikalni pregled, elektrokardiogram, rendgensko snimanje srca i laboratorijske analize, a po proceni lekara i dalja dijagnostika koja počinje ultrazvučnim pregledom srca.

Zbog rizika da grip ostavi posledice na srce preporučuje se vakcinacija, pojačana higijena ruku, ishrana bogata voćem i povrćem i što više odmora.

"Vakcinacija starijih osoba može da bude manje efikasna u prevenciji bolesti, ali redukuje težinu kliničke slike i pojavu komplikacija za 50 do 60 odsto i zbog toga je veoma bitna", napominje naša sagovornica.

autor: MIM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side