17.02.2018 Beograd

Hemikalije koje pospešuju gojenje suda su oko nas

Hemikalije koje pospešuju gojenje suda su oko nas Foto: pixabay
Neke hemikalije koje se koriste u prehrambenoj ambalaži, neprijanjajućem kuhinjskom posuđu i odeći pospešuju gojenje tako što ulaze u proces metabolizma, pogotovo kod žena, objavljeno je u novoj američkoj studiji.

"Prvi put su naši rezultati omogućili da dokažemo da postoji put kojim supstance PFAŠ (perfluoroalkyl i polifluoroalkyl) deluju na regulaciju telesne težine kod ljudi i tako doprinose epidemiji gojaznosti", rekao je Ki Sun, glavni autor studije koji radi na nutricionističkom odeljenju univerziteta Harvard.

Studija koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine i sprovedena oko 2000. godine obuhvatila je 621 učesnika kojima je kroz razdoblje od dve godine praćena telesna težina i količina PFASS-a u krvi.

Učesnici su prosečno izgubili 6,4 kilograma u šest meseci, a potom u sledećih godinu i po prosečno dobili 2,7 kilograma.

"Oni koji su dobili natrag više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFAŠ-a u krvi, a ta je veza bila još jača kod žena", pokazala je studija.

Supstance PFAŠ prisutne su u našem okruženju poslednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti.

"Rezultati jasno pokazuju da ograničavanje ili izbegavanje izloženosti PFASS-u može pomoći ljudima da zadrže stabilnu telesnu težinu nakon što izgube kilograme, a posebno je to slučaj kod žena", rekao je koautor studije Filip Grandžin.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side