18.07.2011 Beograd

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite
U teško vreme ljudi se prvo odvajaju od svega što se smatra krajnjim luksuzom: za nekoga je to porodično srebro, a za nekoga posedi usred mora. Tamara Jorgovanović otkriva da tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina

Zajedljiva prošlogodišnja opaska dvojice nemačkih poslanika, ponovljena ovih dana, da bi Grčka trebalo da proda svoja ostrva i tako vrati dug, ne razlikuje se mnogo u osećajnosti od čuvene izjave Marije Antoanete „Nek’ jedu kolače“ kada joj je rečeno da građani nemaju hleba. Kraljica u Versaju verovatno zaista nije znala kako živi sirotinja, što se za poslanike ne bi moglo reći: do danas smo svi dobro naučili da ekonomska kriza nije nesreća baš za sve, jer neki tada povoljno dolaze do onoga čega se drugi odriču.

Iako malo realna, sama mogućnost da se čuvena grčka ostrva nađu na tržištu uzburkala je maštu i  bogatih i siromašnih širom sveta. Jedni u tome vide dobru investiciju, drugi bi da se osećaju kao Onazis, a neko bi da samo ostvari san iz detinjstva i živi kao Robinzon Kruso.

Posedovanje ostrva smatra se luksuzom i činom vrhunske ekstravagancije, ali ne i razmetljivošću.  Po ceni često nižoj od one koliko košta bolji stan u bilo kojoj svetskoj metropoli - uključujući Beograd - moguće je dobiti ono što je najbliže predstavi raja, i to još na zemlji.

A kako se uopšte dolazi do ostrva?

Tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina. Međutim, pošto je reč o posedima u svim krajevima sveta, a najviše onim „egzotičnim“, najbolje je kupovati i prodavati uz pomoć agenata koji su specijalizovani za ovakvu vrstu posla i poznaju zakone zemalja čijoj teritoriji ostrva pripadaju.

(ceo tekst dostupan je u štampanom izdanju)

autor: Tamara Jorgovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nedeljni horoskop od 28. avgusta do 03. septembra Nedeljni horoskop od 28. avgusta do 03. septembra

  Nedeljni horoskop od 28. avgusta do 03. septembra piše astrolog Vladimir Vlajić.

 • Zevanje je zarazno i među vukovima Zevanje je zarazno i među vukovima

  Zarazno zevanje nije fenomen koji se vezuje samo za ljude već i za šimpanze, babune, pse, a odnedavno je ustanovljeno da su i vukovi skloni grupnom zevanju, što ukazuje da i životinje znaju za empatiju.

 • Al Paćino: Rano je za penziju Al Paćino: Rano je za penziju

  Američki glumac Al Paćino, junak dva filma koji će biti prikazani na ovogodišnjoj Mostri u Veneciji, izjavio je danas da još nije spreman da završi filmsku karijeru.

 • Svi su na odmoru, a vi radite: Kako ostati koncentrisan? Svi su na odmoru, a vi radite: Kako ostati koncentrisan?

  Veoma je teško ostati motivisan na poslu kada je većina vaših kolega bila, jeste ili se priprema za odlazak na godišnji odmor, a vi ste ostali 'zakucani' za svoj radni sto. Vreme je idealno, priroda vas mami i vi sve teže obavljate i najjednostavnije zadatke. Možda vam saveti psihologa mogu pomoći da lakše prebrodite leto na poslu.

 • Septembar je najopušteniji mesec u godini? Septembar je najopušteniji mesec u godini?

  Zavalite se u svoje fotelje, podignite noge na sto i opustite se, jer sledi septembar - najopušteniji mesec u godini, kažu naučnici.

 • U Ćupriji održana 7. Crevarijada (FOTO) U Ćupriji održana 7. Crevarijada (FOTO)

  Pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Ćuprija, danas je u ovom gradu održana turističko privredna manifestacija Crevarijada.

 • Nušić je bio veliki vizionar Nušić je bio veliki vizionar

  Nušićijada je najkompleksija kulturna manifestacja koja se bavi likom i delom Branislava Nušića, a on je bio veliki vizionar, ocenio je večeras za Tanjug njegov praunuk i upravitelj "Nušić Fondacije" Nebojša Nušić.

 • Burek - od ukusa vanile do jagnjetine (FOTO) Burek - od ukusa vanile do jagnjetine (FOTO)

  Burek sa vanilom, spanaćem ili mesom, kao i jagnjetinom, uvijače sa sirom i mesom - samo su neki od specijaliteta koje na 12. Buregdžijadi majstori ovog zanata nude Nišlijama na devet štandova.

 • Ovako su govorile naše bake Ovako su govorile naše bake

  Milion saveta koje ste dobili od vaših baka i danas imaju težinu. Donosimo vam sve narodne lekove i korisne savete koje ste dobijali od baka, a koje su i danas tačne.

 • "Ledeni izazov" probio prag od 100 miliona dolara "Ledeni izazov" probio prag od 100 miliona dolara

  Zahvaljujući viralnom hitu polivanja hladnom vodom, dosad je prikupljeno više od 100 miliona dolara za borbu protiv Lu Gerigove bolesti (ALS), saopštili su danas organizatori.

 • Kako su strani mediji videli ovogodišnji EXIT Kako su strani mediji videli ovogodišnji EXIT

  Za Exit avanturu koja je bila održana u julu ove godine u Novom Sadu i na plaži Jaz u Crnoj Gori, bio je akreditovan rekordni broj od 1.399 novinara iz celog sveta koji su izuzetno pohvalno izveštavali o novosadskom Exitu i Sea Dance festivalu na Jazu.

Preporuke prijatelja
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Fonet web tv Tanjug
Android NM