18.07.2011 Beograd

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite
U teško vreme ljudi se prvo odvajaju od svega što se smatra krajnjim luksuzom: za nekoga je to porodično srebro, a za nekoga posedi usred mora. Tamara Jorgovanović otkriva da tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina

Zajedljiva prošlogodišnja opaska dvojice nemačkih poslanika, ponovljena ovih dana, da bi Grčka trebalo da proda svoja ostrva i tako vrati dug, ne razlikuje se mnogo u osećajnosti od čuvene izjave Marije Antoanete „Nek’ jedu kolače“ kada joj je rečeno da građani nemaju hleba. Kraljica u Versaju verovatno zaista nije znala kako živi sirotinja, što se za poslanike ne bi moglo reći: do danas smo svi dobro naučili da ekonomska kriza nije nesreća baš za sve, jer neki tada povoljno dolaze do onoga čega se drugi odriču.

Iako malo realna, sama mogućnost da se čuvena grčka ostrva nađu na tržištu uzburkala je maštu i  bogatih i siromašnih širom sveta. Jedni u tome vide dobru investiciju, drugi bi da se osećaju kao Onazis, a neko bi da samo ostvari san iz detinjstva i živi kao Robinzon Kruso.

Posedovanje ostrva smatra se luksuzom i činom vrhunske ekstravagancije, ali ne i razmetljivošću.  Po ceni često nižoj od one koliko košta bolji stan u bilo kojoj svetskoj metropoli - uključujući Beograd - moguće je dobiti ono što je najbliže predstavi raja, i to još na zemlji.

A kako se uopšte dolazi do ostrva?

Tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina. Međutim, pošto je reč o posedima u svim krajevima sveta, a najviše onim „egzotičnim“, najbolje je kupovati i prodavati uz pomoć agenata koji su specijalizovani za ovakvu vrstu posla i poznaju zakone zemalja čijoj teritoriji ostrva pripadaju.

(ceo tekst dostupan je u štampanom izdanju)

autor: Tamara Jorgovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Otvoreno 60. Sterijino pozorje Otvoreno 60. Sterijino pozorje

  Jubilarno 60. Sterijino pozorje otvoreno je večeras u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, besedom glumca Predraga Ejdusa i predstavom "Providenca" po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat.

 • Za Ginisa: Bračni par iz Ilinoisa dočekao 100. unuče Za Ginisa: Bračni par iz Ilinoisa dočekao 100. unuče

  Bračni par iz američke države Ilinois proslavio je nedavno rođenje stotog unuka.

 • Instagram uveo "Hajlajts" kako bi se uvek bilo u toku Instagram uveo "Hajlajts" kako bi se uvek bilo u toku

  Aplikacija za razmenu fotografija i video sadržaja, Instagram uvela je uslugu "Hajlajts" koja omogućava korisnicima da imaju uvid u značajnije postove koje su propustili tokom odsustva sa te mreže.

 • Zatežite mišiće snagom uma Zatežite mišiće snagom uma

  Snaga uma nad telom nije mit: grupa američkih naučnika dokazala je da je mentalnim vežbama moguće ojačati mišiće.

 • Mocartova kosa na aukciji Mocartova kosa na aukciji

  Aukcijska kuća Sotbi ponudila je na prodaju pramen kose čuvenog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta koji je "smešten" u pozlaćeni medaljon koji se nosi oko vrata, prenosi AP.

 • Kristalna koala filmu "Ničije dete" Kristalna koala filmu "Ničije dete"

  Nagrada "Kristalna koala" za najgledaniji film na 14. Festivalu srpskog filma u Australiji pripala je ostvarenju "Ničije dete", reditelja Vuka Ršumovića.

 • Uveče je lakše preterati sa jelom Uveče je lakše preterati sa jelom

  Iznenađujuće je opažanje naučnika koji su sproveli istraživanje o unošenju veće količine hrane tokom večeri na osnovu koga su zaključili da je tokom večeri i visokokalorična i niskokalorična hrana slabije aktivirala područja u mozgu koja su povezana s takozvanim putevima nagrade.

 • Mesečarenje česta pojava, naročito kod dece Mesečarenje česta pojava, naročito kod dece

  Mesečarenje je čest problem, naročito kod dece, a procenjuje se da 15 do 30 odsto najmlađih ima bar jednu epizodu mesečarenja tokom detinjstva.

 • Belgrade beer fest od 19. do 23. avgusta na Ušću Belgrade beer fest od 19. do 23. avgusta na Ušću

  Ovogodišnji, 13. Belgrade beer fest biće održan od 19. do 23. avgusta na beogradskom Ušću, a svih pet festivalskih dana ulaz će biti besplatan, najavili su danas producenti festivala - Beogradska kulturna mreža.

 • I bebe pate od nesanice I bebe pate od nesanice

  Poput odraslih i deca mogu da imaju loš san, čak i bebe.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Zlatiborac
Fonet web tv Tanjug
Android NM