18.07.2011 Beograd

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite
U teško vreme ljudi se prvo odvajaju od svega što se smatra krajnjim luksuzom: za nekoga je to porodično srebro, a za nekoga posedi usred mora. Tamara Jorgovanović otkriva da tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina

Zajedljiva prošlogodišnja opaska dvojice nemačkih poslanika, ponovljena ovih dana, da bi Grčka trebalo da proda svoja ostrva i tako vrati dug, ne razlikuje se mnogo u osećajnosti od čuvene izjave Marije Antoanete „Nek’ jedu kolače“ kada joj je rečeno da građani nemaju hleba. Kraljica u Versaju verovatno zaista nije znala kako živi sirotinja, što se za poslanike ne bi moglo reći: do danas smo svi dobro naučili da ekonomska kriza nije nesreća baš za sve, jer neki tada povoljno dolaze do onoga čega se drugi odriču.

Iako malo realna, sama mogućnost da se čuvena grčka ostrva nađu na tržištu uzburkala je maštu i  bogatih i siromašnih širom sveta. Jedni u tome vide dobru investiciju, drugi bi da se osećaju kao Onazis, a neko bi da samo ostvari san iz detinjstva i živi kao Robinzon Kruso.

Posedovanje ostrva smatra se luksuzom i činom vrhunske ekstravagancije, ali ne i razmetljivošću.  Po ceni često nižoj od one koliko košta bolji stan u bilo kojoj svetskoj metropoli - uključujući Beograd - moguće je dobiti ono što je najbliže predstavi raja, i to još na zemlji.

A kako se uopšte dolazi do ostrva?

Tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina. Međutim, pošto je reč o posedima u svim krajevima sveta, a najviše onim „egzotičnim“, najbolje je kupovati i prodavati uz pomoć agenata koji su specijalizovani za ovakvu vrstu posla i poznaju zakone zemalja čijoj teritoriji ostrva pripadaju.

(ceo tekst dostupan je u štampanom izdanju)

autor: Tamara Jorgovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zemljini kontinenti stariji su nego što smo mislili Zemljini kontinenti stariji su nego što smo mislili

  Do sada se smatralo da su tektonske ploče počele da se izdižu iz mora pre oko 2.5 milijarde godina, ali najnovije naučno istraživanje upućuje na to da se ova prirodna pojava dogodila oko 500 miliona godina ranije.

 • Švajcarac Andre Boršberg ušao u istoriju vazduhoplovstva Švajcarac Andre Boršberg ušao u istoriju vazduhoplovstva

  U 62. godini života, švajcarski pilot Andre Boršberg ušao je u legendu vazduhoplovstva: preleteo je sam za komandama solarnog aviona Solar impuls 2 Pacifik između Japana i Havaja.

 • Danci sakupljaju urin za đubrenje pivskog ječma Danci sakupljaju urin za đubrenje pivskog ječma

  Organizatori festivala danskog Roksi festivala planiraju da od posetilaca sakupe 25.000 litara urina koji bi se koristio za đubrenje ječma od koga će se potom proizvoditi pivo.

 • Sve što niste znali o bikiniju Sve što niste znali o bikiniju

  Prvog dana jula 1946. godine, Amerikanci su izveli prvu u seriji nuklearnih proba na atolu u Južnom Pacifiku. Četiri dana kasnije, Francuz Luj Rear predstavio je u Parizu kupaći kostim za koji se nadao da će biti isto toliko "eksplozivan" i koji je nazvao Bikini, po pomenutom atolu.

 • Testom mirisa moguća dijagnostika autizma već kod beba? Testom mirisa moguća dijagnostika autizma već kod beba?

  Doktor Noam Sobel iz Izraela objavio je istraživanje koje sugeriše da bi se uskoro autizam mogao dijagnostikovati već kod beba i to samo uz pomoć jednostavnog testa čula mirisa.

 • Letnje sklonište za pande na istoku Kine Letnje sklonište za pande na istoku Kine

  Fudžou, glavni grad provincije Fuđijan u Istočnoj Kini, izgradiće veliko letnje odmaralište za pande u planinama nadomak tog grada, prenela je Sinhua.

 • Zašto smo gladni posle alkohola? Zašto smo gladni posle alkohola?

  Retko ko odoli da ne pojede neki masni specijalitet iz kioska brze hrane nakon “koje čašice više” popijene u provodu.

 • Kada je lagati ok? Kada je lagati ok?

  Svaka žena kaže da "najviše prezire laž", pa ipak, retke su one koje mogu da podnesu golu istinu. I zato iskrenost nije uvek poželjna, pogotovo na početku veze.

 • Kafa za negu kože Kafa za negu kože

  Maska od kafe i ovsenih pahuljica odlična je za lice, jer ubrzava cirkulaciju, zateže, tonira, a istovremeno je i piling. Efekat je vidljiv odmah nakon skidanja maske, koža je glatka i sveža, a nema tragova iritacije.

 • Pivo u čast Bili Holidej Pivo u čast Bili Holidej

  Stogodišnjica rođenja džez dive Bili Holidej biće obeležena ovog vikenda na džez i bluz festivalu u Birmingemu brojnim nastupima i tribinama, ali i specijalnom vrstom piva - "Billie''s Brew".

 • Beskućnik sa Floride za klavirom oduševio milione (VIDEO) Beskućnik sa Floride za klavirom oduševio milione (VIDEO)

  Interpretacija poznate pesme benda Styx "Come Sail Away" koju je na javnom klaviru u Sarasoti na Floridi izveo jedan beskućinik oduševila je stanovnike tog grada i on je ubrzo postao hit na internetu.

 • Nedeljni horoskop od 2. do 8. jula 2015. Nedeljni horoskop od 2. do 8. jula 2015.

  Nedeljni horoskop za vas piše astrolog Vladimir Vlajić...

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Zlatiborac
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending