18.07.2011 Beograd

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite

Imate višak novca? Ovo su ostrva koja možete da kupite
U teško vreme ljudi se prvo odvajaju od svega što se smatra krajnjim luksuzom: za nekoga je to porodično srebro, a za nekoga posedi usred mora. Tamara Jorgovanović otkriva da tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina

Zajedljiva prošlogodišnja opaska dvojice nemačkih poslanika, ponovljena ovih dana, da bi Grčka trebalo da proda svoja ostrva i tako vrati dug, ne razlikuje se mnogo u osećajnosti od čuvene izjave Marije Antoanete „Nek’ jedu kolače“ kada joj je rečeno da građani nemaju hleba. Kraljica u Versaju verovatno zaista nije znala kako živi sirotinja, što se za poslanike ne bi moglo reći: do danas smo svi dobro naučili da ekonomska kriza nije nesreća baš za sve, jer neki tada povoljno dolaze do onoga čega se drugi odriču.

Iako malo realna, sama mogućnost da se čuvena grčka ostrva nađu na tržištu uzburkala je maštu i  bogatih i siromašnih širom sveta. Jedni u tome vide dobru investiciju, drugi bi da se osećaju kao Onazis, a neko bi da samo ostvari san iz detinjstva i živi kao Robinzon Kruso.

Posedovanje ostrva smatra se luksuzom i činom vrhunske ekstravagancije, ali ne i razmetljivošću.  Po ceni često nižoj od one koliko košta bolji stan u bilo kojoj svetskoj metropoli - uključujući Beograd - moguće je dobiti ono što je najbliže predstavi raja, i to još na zemlji.

A kako se uopšte dolazi do ostrva?

Tržište ostrva nije nikakva misterija i kupoprodaja se obavlja kao i kod svih drugih nekretnina. Međutim, pošto je reč o posedima u svim krajevima sveta, a najviše onim „egzotičnim“, najbolje je kupovati i prodavati uz pomoć agenata koji su specijalizovani za ovakvu vrstu posla i poznaju zakone zemalja čijoj teritoriji ostrva pripadaju.

(ceo tekst dostupan je u štampanom izdanju)

autor: Tamara Jorgovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pet pravila za uređenje gotovo svakog doma Pet pravila za uređenje gotovo svakog doma

  I vaš dom je sigurno poseban na samo sebi svojstven način, što znači da ga ne možete namestiti kao i svaki drugi. Za svaku prostoriju morate dobro razmisliti kako biste pronašli najbolji način da je uredite.

 • Japan postaje veći? Japan postaje veći?

  Prenaseljeni Japan postao je nešto prostraniji kada se 300 metara priobalnog kopna pojavilo iz mora, kažu stručnjaci.

 • "Epl voč" bi trebalo da podstakne niz aplikacija "Epl voč" bi trebalo da podstakne niz aplikacija

  Softverski programeri koji su isprobali Eplov smart časovnik "Epl voč" smatraju da će on podstaći niz novih aplikacija u narednim mesecima, pre svega onih koje su vezane za zdravstvo i elektronsku poštu, preneo je Rojters.

 • Kako da se zaštitite od krpelja Kako da se zaštitite od krpelja

  Šetnja u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, koji je najaktivniji upravo u proleće. Ovi mali teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest.

 • Bela buka umiruje i uspavljuje bebe, ali i odrasle Bela buka umiruje i uspavljuje bebe, ali i odrasle

  Buka, zvana "bela buka", ponekad može da prija ljudskom uhu, a pogotovo osetljivom dečjem uhu, pogotovo kada beba plače zbog grčeva, nečega što ju je uplašilo ili razdražilo pred spavanje.

 • Snupi i Čarli Braun ponovo na velikom platnu Snupi i Čarli Braun ponovo na velikom platnu

  Voljeni strip Čarlsa M. Šulca, minimalističkog dizajna i sa jednostavnim likovima čistog srca, vraća se u bioskope - "Snupi i Čarli Braun - film o Klinjama" publika će moći da pogleda od 5. novembra.

 • Šta raditi kada kijavica ne prolazi nedeljama? Šta raditi kada kijavica ne prolazi nedeljama?

  Zapušenost nosa, obilna sekrecija i često kijanje, koji se ne javljaju zbog prehlade ili alergijske reakcije, mogu da ukažu na vazomotorni rinitis. Na ovo oboljenje treba posumnjati ako tegobe traju nekoliko nedelja, čak i nekoliko meseci, i kada je zapušenost nosa izraženija noću i ujutru, a nakon buđenja javljaju se često kijanje i napadi kašlja.

 • Evo kako da proširite tesne cipele Evo kako da proširite tesne cipele

  Proleće je stiglo, a sa njim i euforija kupovanja cipela za "štrapaciranje". Propratni element su i - žuljevi, pogotovo ako se zaletite i kupite one koje su vas ostavile bez daha, iako su možda malo tesne! Da biste izbegli sve te muke sa krvavim stopalima i plikovima, trebalo bi da primenite proverene savete "iz naroda".

 • Muškarci odgovaraju brže, a žene opširnije Muškarci odgovaraju brže, a žene opširnije

  Pišete duge mejlove u kojima vodite računa o stilu i lepom izražavanju? U manjini ste... Istraživanje Jahu laboratorije i Univerziteta u Kornelu pokazalo je da su dve glavne odlike većine pošiljalaca mejlova - brzina i sažetost.

 • Porodica Vajnhaus kritikuje dokumentarac "Ejmi" Porodica Vajnhaus kritikuje dokumentarac "Ejmi"

  Porodica Ejmi Vajnhus, preminuloj pre četiri godine, kritikovala je danas dokumentarac o britanskoj pevačici koji će pretpremijerno biti prikazan sledećeg meseca na Kanskom festivalu.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Noc muzeja
Medija centar Tanjug
Android NM