08.01.2020 Beograd

Irci najčešće jedu van kuće, Rumuni najređe

Irci najčešće jedu van kuće, Rumuni najređe Foto: Pixabay
Na ugostiteljske usluge u restoranima, kafeima, kantinama... domaćinstva u EU potrošila su više od 600 milijardi evra, što je oko 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda EU.

Troškovi za ugostiteljske usluge predstavljali su sedam odsto ukupne potrošnje domaćinstava u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Udeo rashoda za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava bio je najveći u Irskoj (14,4 odsto) a slede Španija, Malta i Grčka sa takođe dvocifrenim udelom.

S druge strane, izdvajanja za ugostiteljske usluge bila su najmanja u Rumuniji - 1,9 odsto ukupne potrošnje domaćinstava, Poljskoj tri i Litvaniji 3,4 odsto.

Između 2008. i 2018. udeo potrošnje za te usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava povećan je u većini članica pri čemu najviše na Malti, za 4,4 procentna poena, na 12,6 odsto.

Slede Irska sa rastom od 2,9 procentnih poena i Mađarska sa 2,5.

Istovremeno je udeo troškova za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava u posmatranom periodu pao u četiri članice - u Rumuniji za jedan procentni poen, a u Španiji, Slovačkoj i Britaniji za nešto manje od toga.

U Luksemburgu je ta potrošnja stagnirala, pokazuju podaci Evropske statističke službe.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side