Kako da se oslobodite negativne energije, smanjite osećaj usamljenosti i izolacije?
10.02.2020 Beograd

Kako da se oslobodite negativne energije, smanjite osećaj usamljenosti i izolacije?

Kako da se oslobodite negativne energije, smanjite osećaj usamljenosti i izolacije? Foto: Pixabay
Ležerna aktivnost koja uključuje iglu i vunicu ili bilo koje pletivo. Iako se pletenje obično smatra hobijem starijih osoba, ova aktivnost izuzetno je korisna za sve koji su pod stresom, anksiozni ili imaju slične probleme.

Istraživači koji su svoju studiju objavili u naučnom magazinu "British Journal", primetili su da postoji značajna veza između učestalosti ove aktivnosti i smirenosti, pri čemu su osobe koje često pletu imale bolju kognitivnu funkciju.

''Pletenje ima značajne psihološke i socijalne koristi koje mogu doprineti boljem i kvalitetnijem životu. I kod veštih pletača, a i kod onih koji se time bave kada žele da ispolje svoju kreativnost, ono ima terapeutski potencijal“, navedeno je u studiji.

U Velikoj Britaniji su lekari ohrabrivani da pletenje propisuju kao preporuku svojim pacijentima, jer donosi korist i fizičkom zdravlju ljudi. Ljudi koji pate od artritisa rekli su da ih pletenje odvraća od hroničnog bola.

Pletenje kao sredstvo odvlačenja pažnje može pomoći i u smanjenju osećaja usamljenosti i izolacije, što je čest problem s kojim se susreću stariji ljudi. Pušači su takođe rekli da im pletenje pomaže da smanje broj cigareta, jer su im ruke zauzete.

Neuropsiholog Ketrin Keri Levis rekla je za Si-En-En, da su aktivnosti poput pletenja značajne, jer istovremeno uključuju različita područja mozga - memoriju, raspon pažnje, procesuiranje, rešavanje problema i još mnogo toga.

 

Kako nas pletenje usrećuje?

Poput mnogih aktivnosti, ono podrazumeva stvaranje nečega od početka, a to pokreće oslobađanje dopamina u mozgu. Na taj način primamo prirodni antidepresiv, odnosno na nemedicinski način stimulišemo centar nagrađivanja.

Iako se to može povezati i s drugim kreativnim hobijima, poput slikanja i pisanja, proces stvaranja kod pletenja i šivenja je drugačiji, odnosno manje spontan jer uglavnom uključuje pokrete koji se ponavljaju, a to može podići nivo serotonina u mozgu.

Osim toga, pletenje opušta i smiruje previše aktivan um, jer nas tera da se koncentrišemo na ono što trenutno radimo. Ta radnja oslobađa od negativne energije, jer predstavlja izvor kreativne pozitivnosti, imate osećaj da ste nešto postigli.

Ritmično ponavljanje pokreta umiruje i dovodi do blagog "padanja u trans". To ujednačuje srčani ritam i usporava disanje.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side