14.11.2018 Beograd

Kako pomoći mački nakon gubitka drugog ljubimca

Kako pomoći mački nakon gubitka drugog ljubimca Foto: pixabay
Treba znati da mačke zaista tuguju i pate posle smrti drugog ljubimca u kući. Koliko god smrt ljubimca teško padala vlasniku i ukućanima, ovo je situacija u kojoj se mora brinuti i pomagati i preživelim ljubimcima, piše Petface.

Mačke, definitivno ne mogu da kažu kako se osećaju u ovakvim situacijama. Često vlasnici, pokušavajući da se izbore sa sopstvenom tugom, ne primećuju promene u ponašanju preostale mačke. Radi se o poremećaju ponašanja i u tim situacijama treba biti oprezan i pažljiv. Najčešće se radi o pojavi anksioznosti zbog razdvajanja, jer ljubimica samo razume da je nestao neko koga je ona volela, piše Petface.

Mačke počinju da se drugačije ponašaju čak i kada se njihov dotadašnji prijatelj ozbiljno razboli ili je u opasnosti da možda ugine. Stručnjaci za ponašanje mačaka još uvek ne znaju da li mačke predosećaju smrt prijatelja, ali su sigurni da pokazuju promene u ponašanju. Ovo se tumači time da mačke zapravo reaguju na emocionalnu uznemirenost vlasnika koji je zabrinut za stanje obolele ili stare ljubimice. Njihova tuga je odgovor na osećanja koja pokazuje vlasnik.

Prepoznatljivi znaci tuge su povučenost, depresija, ali i traženje više pažnje od strane vlasnika. Situacija koja slama srca svakog vlasnika je glasno i tužno mjaukanje i pretraživanje prostorija u potrazi za izgubljenim prijateljem. Ove situacije mogu trajati i više nedelja posle smrti prijatelja. Iako zvuči pomalo bizarno, stručnjaci preporučuju da se, ukoliko je moguće, preostalom ljubimcu pruži prilika da se "oprosti" od prijatelja. Treba mu omogućiti da onjuši i pregleda telo, jer je to jedan od načina da shvate šta se dogodilo sa prijateljem. Posle toga će tugovati, ali neće nedeljama tražiti svog druga.

Ljudi prolaze kroz nekoliko faza žalosti: poricanje, bes, pregovaranje, depresija i prihvatanje, mada ne uvek ovim redosledom. Stručnjaci tvrde da je i kod mačaka situacija vrlo slična. Primećeno je da mnoge mačke prolaze kroz fazu "pregovaranja" tako što se ne igraju omiljenom igračkom kao da hoće da kažu: "pustiću te da se igraš mojom igračkom, samo se vrati". Mačke često pokazuju i ljutnju i depresiju sve do prihvatanja neumitne činjenice da im se prijatelj ipak više neće vratiti. Dužine trajanja ovih faza su različite kao i kod ljudi. Nema pravila – nekim mačkama treba više, a drugim manje vremena da prihvate novu situaciju.

Kako pomoći mački koja tuguje

- Na prvom mestu se preporučuje da se provodi više vremena sa njom. Probajte da joj zamenite prijatelja kojeg je izgubila u nekim zajedničkim aktivnostima.

- Probajte da budete pozitivni prilikom ophođenja i nege. Kada je hranite ili četkate, nemojte pokazivati svoju tugu

- Razgovarajte sa svojom ljubimicom. Naravno, mačka neće razumeti vaše reči, ali će razumeti emocije koje ih prate

- Izbegavajte preteranu pažnju i ponašanje kao da se radi o mačetu. To možepodstaći i pojačati depresiju.

- Puštajte joj muziku bržeg ritma koja će smanjiti depresiju. Po mogućstvu izaberite muziku koja joj je ranije podizala raspoloženje.

- U konsultaciji sa veterinarom dajte mački neki biljni preparat koji će joj podići raspoloženje.

- U izuzetno ozbiljnim depresivnim stanjima potražite pomoć veterinara koji će propisati odgovarajuće antidepresive, ali to nikako nemojte raditi na svoju ruku

- Dajte svojoj ljubimici vreme da ožali svog prijatelja. Nemojte biti nestrpljivi i agresivni ukoliko su promene u ponašanju drastične i remete vašu dotadašnju rutinu.

Smrt ljubimca strašno boli i vas, ali i vašeg preostalog ljubimca. Ipak, vreme tuge je sećanje na izgubljenog prijatelja i predstavlja meru ljubavi koja vas je vezivala. Razumite da isto važi i za mačku koja je izgubila prijatelja.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side