15.03.2018 Njujork

Kameno oruđe iz Kenije daje uvid u nastanak ključnih oblika ljudskog ponašanja

Kameno oruđe iz Kenije daje uvid u nastanak ključnih oblika ljudskog ponašanja Foto: Beta / AP
Kameno oruđe i drugi predmenti s praistorijskih lokacija u Keniji daju uvid u nastanak nekih ključnih oblika ljudskog ponašanja, a možda i odnos s dalekim rođacima, navodi se u novom istraživanju.

Naučnici ne mogu biti sigurni da li su te predmete napravili pripadnici naše vrste Homo sapiens ili bliski rođaci koji je izumrli. Predmeti stari oko 320.000 godina približno su iste starosti ili su malo stariji od najstarijeg fosila homo sapijensa pronađenog u Maroku.

Kameno oruđe pokazuje "osnove porekla i modernog ljudskog ponašanja", rekao je naučnik Ričard Post iz Instituta Smitsonijan.

Foto: Beta / AP

Oruđe je mnogo manje i sofisticiranije od starijih kamenih alata u obliku suze koji su pronađeni u južnoj Keniji. Neki su od vulkanskog kamena - opsidijana, koji nije tipičan za to područje što znači da su stanovnici putovali kilometrima kako bi ga pronašli.

Takvi "izleti" verovatno su doveli do susreta Homo sapijensa i naših bliskih rođaka, navodi se u istraživanju i dodaje da su se Homo sapijensi verovatno povezali s njima kako se oni ne bi bili ugroženi kada neko drugi dolazi na njihovu teritoriju.

Za izradu novog oruđa bilo je potrebno planiranje, što ukazuje na nivo njihove mentalne sofisticiranosti, navode naučnici.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side