Kanadski Srbi obeležili 800 godina autokefalnosti SPC
25.11.2019 Otava

Kanadski Srbi obeležili 800 godina autokefalnosti SPC

Kanadski Srbi obeležili 800 godina autokefalnosti SPC Foto: wikipedia
Pripadnici srpske iseljeničke zajednice u kanadskoj prestonici Otavi su svečanom akademijom i izložbom obeležili 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Obe prigodne manifestacije, svečana akademija i izložba, priređene su u Srpskom centru u organizaciji Upravnog odbora Crkveno-školske opštine Sveti Stefan.

Izložba povodom 800 godina autokefalnosti u galeriji Srpskog centra je istorijsko-dokumentarnog karaktera i prati viševekovnu istoriju srpske crkve, kao i istoriju srpske doseljeničke zajednice u kanadskoj prestonici.

Scenski recital "Poetsko hodočašće Svetome Savi" izveli su članovi pozorišne grupe "Miloš Crnjanski" i crkveni hor.

Ova pozorišna grupa prva je iseljenička umetnička organizacija te vrste u Kanadi i postoji već dvadesetak godina, za koje vreme je izvela brojne pozorišne predstave srpskih autora i druge priredbe.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.01.2020, 13:22h SVETOSAVSKA SIMFONIJA VLASTI

    Sveti Sava je postavio temelje srbske vere, države, nacije, kulture, obrazovanja,... ali još važnije krunisanjem brata Stefana Prvovenčanog 1220. u Žiči (po pravoslavnom obredu) , postavio je PRINCIP BOŽIJE SIMFONIJE između državne (svetovne) i verske (duhovne) vlasti, koja je na srbskom grbu predstavljena sa dvoglavim orlom i jednom krunom. Zato te dve vlasti moraju biti ravnopravne, da kruna (Božija zaštita) ne bi pala. Danas u Srbiji SVETOVNU vlast predstavljaju Predsednici države, parlamenta, vlade, vrhovnog suda , a DUHOVNU vlast predstavljaju: Sinod SPC, SANU (Predsednik i šefovi društvenih odelenja), Univerzitet (predsednik i šefovi društvenih smerova). Ko želi više vlasti nego što mu pripada po zakonu, taj ljuti Svetog Savu..

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side