04.02.2019 Beograd

Kineski festival svetlosti otvoren na Kalemegdanu

Kineski festival svetlosti otvoren na Kalemegdanu Foto: Beta / Milan Obradović
Kineski festival svetlosti otvoren je uz vatromet večeras na Kalemegdanu, a ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da su Kina i Srbija geografski udaljene, ali su srca naroda zemalja usko povezana.

Ona je povodom kineske Nove godine poželela srpskom i kineskom narodu prosperitet, sreću i mir.

"I da naše tradicionalno prijateljstvo poput ovih lampiona isijava veličanstvenu svetlost", poručila je Čen Bo.


Foto: Beta / Milan Obradović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je želju da nova ambasadorka Kine još više učvrsti prijateljstvo Srbije i Kine i izrazila očekivanje da će uskoro u Beogradu biti otvoren Kineski kulturni centar.

"Izložba je plod naše saradnje u okviru mehanizma 16 plus 1 čije rezultate već vidimo. To su Pupinov most, autoputevi, rekonstrukcija naših termoelektrana, ugrađivanje filtera za čistiji vazduh, rekonstrukcija brze pruge Beograd - Budimpešta i mnogi drugi projekti", rekla je Brnabić.


Foto: Beta / Milan Obradović

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je kineska kultura raskošna i bogata.

"Očekujem da će kroz složenu, bogatu i raznovrsnu kulturnu razmenu Srbija imati šta da nauči, doživi i vidi i čemu da se raduje, ali verujem da će i naši prijatelji u Kini imati priliku da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Srbije i onim savremenim što Srbija stvara", rekao je Vukosavljević.


Foto: Beta / Milan Obradović

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je kazao da je plan da srpska prestonica ove godine organizuje svoje dane u Pekingu i učestvuje na skupu hortikulture.

"Iza prijateljstva Srbije i Kine stoje prošlost, sadašnjost, ali i budućnost", rekao je Radojičić i dodao da Srbija i Kina rade na projektu za industrijsko tehnološki centar u Borči čija izgradnja predstoji.


Foto: Beta / Milan Obradović

Svetlosne instalacije u parku na Kalemegdanu biće postavljene do 24. februara, a svakog dana od 17 sati uključivaće se lampioni.

 


Foto: Beta / Milan Obradović

 


Foto: Beta / Milan Obradović

 


Foto: Beta / Milan Obradović
 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side