Kineski istraživači nastavljaju misiju na napuštenom Mont Everestu
17.05.2020 Peking

Kineski istraživači nastavljaju misiju na napuštenom Mont Everestu

Kineski istraživači nastavljaju misiju na napuštenom Mont Everestu Foto: Pixabay
Tim kineskih istraživača, uz podršku vlade planira ove nedelje novu misiju na Mont Everestu u trenutku kada je najviši svetski vrh zatvoren za turiste alpiniste.

Loše vremenske prilike primorale su tim zadužen za merenje trenutne visine planine da se vrati u bazni kamp, ali oni su ponovo krenuli ka vrhu, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Ako vremenske prilike budu povoljne očekuje se da će ekipa istraživača u petak ujutru da stigne ne vrh, prenela je Sinhua izjavu zamenika direktora planinarskog administrativnog centra Generalne uprave za sport.

Mont Everest se nalazi na granici Kine i Nepala i obe zemlje su otkazale ovog proleća penjanje kako bi sprečile širenje korona virusa među ekspedicijskim timovima koji obično nedeljama žive u zbijenim kampovima na velikim visinama i kojima je gotovo nedostupna hitna medicinska pomoć.

Za istraživanje trenutne visine i prirodnih resursa planine koristi se kineska mreža satelita Beidou, suparnik američkom Globalnom sistemu za pozicioniranje.

Kineska vlada je u proteklih nekoliko decenija sprovela šest obimnih istraživanja i merenja na Mont Everestu i uspešno je izmerila i objavila visinu najvišeg vrha na svetu 1975 i 2005. godine.

Kineski planinari i istraživači popeli su se na Mont Everest 1975. godine i utvrdili da je vrh visok oko 8.848,13 metara, a prema novijim merenjima obavljenim 2005. godine Mont Everest je visok 8.844,43 metra.

Odsustvo penjača ove godine stvorilo je velike probleme vodičima u Nepalu, koji nemaju gotovo nikakav izvor prihoda, osim stranih turista koji posećuju nacionalne parkove i planinarske rute na velikim visinama.

Ove godine navršava se 60 godina od prve uspešne ekspedicije na Mont Everest i 45. godišnjica prvog tačnog merenja visine tog vrha u Kini.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side