24.05.2019 Nokaima

Kolumbijac se bori protiv krijumčara uzgajanjem žaba

Kolumbijac se bori protiv krijumčara uzgajanjem žaba Foto: Beta / AP
Kolumbijac Ivan Lozano se godinama bori protiv ilegalne trgovine retkim tropskim žabama, koje sam legalno uzgaja i kolekcionarima prodaje po nižim cenama.

Na taj način, umesto da pronalazi krivolovce i krijumčare, on već godinama podriva njihovu trgovinu otrovnim vodozemcima jarkih boja kojih je u divljini sve manje.

Njegov uzgajivački centar "Blaga Kolumbije" predstavlja jedan od malog broja konzervatorskih programa koji pokušavaju da zaustave šverc divljih životinja tako što onima koji ih žele nude ekološku varijantu, primerke odgajene u zatočeništvu.

                                                                                                           Foto: Beta / AP

Ne možemo da kontrolišemo činjenicu da je u nekim zemljama posedovanje ovih životinja legalno. Ali želimo da budemo sigurni da će kolekcionari kupiti životinje koje su odgajene u zatočeništvu i legalno izvezene", kaže Lozano.

Prema njegovim rečima, njegova kompanija takode pomaže kolekcionarima da sami uzgajaju žabe i tako dodatno skinu pritisak sa životinja u divljini.


Lozano želi i da pokrene program za puštanje uzgajanih žaba u neke šume.

U Kolumbiji živi 734 vrsta žaba, od čega veći broj ima samo Brazil, a prema istraživanjima je kritično ugroženo najmanje 160.

"Ovo je vanredna situacija. Ako ne budemo uporni neke žabe bi mogle da izumru", naveo je Lozano.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side