05.08.2014 London

Konjima uši služe da čuju, ali i da komuniciraju

Konjima uši služe da čuju, ali i da komuniciraju
Vrlo gipke uši - može da ih rotira gotovo za 180 stepeni - omogućavaju konju ne samo da čuje i osluškuje, već i da komunicira sa drugim konjima.

Naime, istraživači Univerziteta u Saseksu, na jugu Velike Britanije, otkrili su da se konj služi ušima kao sredstvom komunikacije, okrećući ih u različitim pravcima, kao nekada telegrafisti koji su mahali zastavicama.

Studija, objavljena u časopisu "Current Biology", zasniva se na proučavanju ponašanja životinja i načina na koji su njihove društvene i komunikacione sposobnosti evoluirale.

"Interesovalo nas je da saznamo kako konji međusobno komuniciraju", izjavila je za BBC vođa istraživanja Dženifer Vatan.

Vatan i njen kolega Pol Karen Mekomb izveli su eksperiment sa 72 konja.  Ispostavilo se da konji slede ne samo poglede svojih srodnika već i pravac koji pokazuju ušima.

Kao i mnogi drugi sisari koji čine lovinu predatora, i konji mogu da rotiraju svoje uši gotovo za 180 stepeni.

"Ali, zbog svog egocentričnog pogleda na svet, čovek je prevideo značaj gipkosti ušiju u komunikaciji među životinjama", istakla je Vatan, dodajući da konji imaju prilično bogat društveni život i razvijaju bliske odnose sa drugim konjima, te predstavljaju dobar materijal za istraživanje.

"Što smo više proučavali način komuniciranja među različitim vrstama životinja, postajalo nam je jasnije šta je moglo da podstakne evoluciju sofisticirane komunikacije i društvenih sposobnosti", zaključila je britanska naučnica.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side