02.02.2015 Beograd

Kreativno mentorstvo za buduće lidere u oblasti kulture

Kreativno mentorstvo za buduće lidere u oblasti kulture
Prva radionica u okviru programa „Kreativno mentorstvo“ održana je proteklog vikenda u Ustanovi kulture „Parobrod“ a trening su održale međunarodno uspešne preduzetnice - Marie Abild i Pamela Fon Sabljar. Pamela Fon Sabljarje renomirani autor, preduzetnik, govornik i mentor sa 20 godina iskustva u svom poslu, a Marie Abild je CEO od samog početka svoje karijere i veoma je uspešna i poznata po inovativnom liderstvu. Još 1997. godine dobila je nagradu za „lidera budućnosti“ od Švedske privredne komore mladih, a bila je i CEO kompanije Oriflame za Skandinaviju i odgovorna za 200 zaposlenih.

Kreativno mentorstvo je prvi mentorski program u Srbiji posvećen ličnom i profesionalnom razvoju budućih lidera u oblasti kulture koji se zalaže za otvoreno deljenje znanja, iskustva, veština i ideja među različitim generacijama, profesijama i kulturama!

Drugu godinu za redom “Kreativno mentorstvo” okuplja 40 učesnika radi kreiranja snažne mreže budućih lidera iz oblasti umetnosti, kulturnog nasleđa, kreativnih industrija, obrazovanja, menadžmenta kulture, kulturne politike, aktivizma,komunikacije i srodnih oblasti iz nekoliko gradova Srbije. Dvadeset perspektivnih profesionalaca iz oblasti kulture sastajaće se od februara do decembra ove godine sa svojim mentorima - vodećim profesionalcima različitih disciplina i generacija iz zemlje i inostranstva koji su prepoznali vrednost programa i učestvuju u njemu pro bono – ambasadorima, kulturnim atašeima, stručnjacima iz kulture, uspešnim ljudima iz sfere biznisa, politike, marketinga, medija i drugih.

Kroz redovne sastanke u toku 2015. mentori će pružati mentijima podršku za stručno usmeravanje, postizanje ciljeva i razmenu mišljenja o budućim planovima i izazovima. Pored mentorskog rada Kreativno mentorstvo obuhvata i radionice, priručnik i veb-sajt koji služe kao baza znanja i saveta o mentorstvu, a važan deo programa čini umrežavanje, uspostavljanje kontakata i saradnja učesnika programa.

Ove godine Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, biće mentor Gordani Grabež, operativnoj direktorki Narodnog muzeja u Beogradu i razgovarati o upravljanju organizacijama; Philippe Le Moine, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradumentorisaće Tatjanu Antić iz Turističke organizacije Srbije o temama kao što su kulturna diplomatija i predstavljanje države u inostranstvu; Maja Lalić, kreativna direktorka „Miksera“ biće mentorka Snežani Čuruviji, organizatorki Pančevo film festivala, Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza i Salona umetnosti Pančeva.

Među mentorima su uprvom ciklusu programa bili vrhunski domaći i strani profesionalci, između ostalih: direktor British Council-a za Zapadni Balkan, gradska sekretarka za kulturu, danska ambasadorka, regionalni direktor prodaje Ericsson-a, osnivač klinike Dr Ristić, direktorka Ljudskih resursa i komunikacija ERSTE banke itd.Među mentijima u prethodnom izdanju programa našli su se PR Beogradske filharmonije, uspešna književnica za decu, osnivač prvog dizajn centra u Srbiji Nove iskre, menadžerka projekata Kulturnog centra Beograda i dr.

 

Ko smo mi?

Tim projekta aktivno i posvećeno radi na njegovoj održivosti i daljem razvoju: Dragana Jevtić, menadžer projekta, Višnja Kisić, menadžer za razvoj i Tatjana Nikolić, koordinatorka projekta. Aktivno sarađujemo sa grupom kulturnih profesionalaca, poslovnih ljudi i aktivista ETC, koja je realizovala projekat 2012/2013. godine na inicijativu Ambasade Švedske. 

Kvalitetu programa svojim znanjem, idejama, iskustvom i dubokom posvećenošću značajno doprinosi devetočlani Savetodavni odbor sastavljen od domaćih i inostranih stručnjaka u oblasti mentorstva,  kulturne diplomatije, menadžmenta u kulturi, kulturnog nasleđa i marketinga, o kojima više možete pročitati u priloženom dokumentu.

Glavni pokrovitelji programa su The Headly trust, britanska fondacija koja se bavi kulturnim nasleđem, domaće kompanije SBB i Medicon. Pokrovitelji su Titan Cementara Kosjeric i Ambasada Švedske u Beogradu.

Partneri programa su British Council, Unfold Transformation, Terra Panonica, Gi group HR Sollutions, štamparija Vizartis, Nova Iskra i Ustanova kulture „Parobrod“.

autor: VV izvor: NM
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.02.2015, 19:07h Kreativno mentorstvo

    Hvala Novom Magazinu na ovom tekstu!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side