15.07.2011 Boston

Kucanje zamenilo pisanje

Kucanje zamenilo pisanje
Američka država Indijana ove nedelje postala je prva od nekoliko saveznih država u SAD koje neće zahtevati da đaci uče pisana slova i uvežbavaju rukopis, već će morati da nauče kucanje na tastaturi.

Ovaj potez državnih vlasti Indijane je deo šireg pokreta kojim se definiše zajednički program obrazovanja i testiranja stečenog znanja nazvan Inicijativa za zajedničke državne standarde o obaveznom obrazovanju. Taj program usvojili su u junu 2010. guverneri 46 saveznih država.

U programu se između ostalog navodi da je jedna od veština koju đaci moraju da savladaju kucanje na tastaturi, ali ne i pisanje rukom. Smatra se, naime, da će đacima i radnicima u budućnosti biti važnija veština kucanja na tastaturi.

Ispostavilo se da ideja o izbacivanju obaveze da se nauči pisanje pisanim slovima ima puno protivnika. Dosta njih smatra da deca moraju da nauče sve veštine koje će im biti potrebne, između ostalog i to da se potpišu. Neki se zato pitaju znači li to da će biti dozvoljeno potpisivanje štampanim slovima i hoće li deca znati da čitaju tekstove štampane kurzivom, kao i da li će biti dozvoljeno da se pravdaju što nisu napisali zadatak ukoliko nisu pri ruci imali tastaturu ili im se zaglavio računar.

autor: AS izvor: Mikro/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Otvoren 181. Oktoberfest (FOTO) Otvoren 181. Oktoberfest (FOTO)

  U Minhenu je danas, otvaranjem prvog bureta piva, uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave koje su defilovale ulicama bavarske prestonice, označen početak tradicionalnog, 181. Oktoberfesta na kome se očekuju milioni posetilaca.

 • Obim struka otkriva bolesti Obim struka otkriva bolesti

  Obim struka veći od 80 centimetara za žene, i 94 za muškarce, jedan je od faktora rizika za nastanak premetaboličkog sindroma, stanja koje prethodi metaboličkom sindromu

 • Med u ishrani pasa Med u ishrani pasa

  Poznata su svojstva meda u ishrani ljudi, međutim, malo se zna o lekovitom dejstvu koje ova namirnica ima po pse. Baš kao i ljudi, psi mogu imati koristi od meda.

 • U Briselu posetite Selo čokolade U Briselu posetite Selo čokolade

  Belgija, koja sebe voli da naziva "zemljom čokolade", danas će dobiti novu turističku atrakciju: muzej posvećen ovoj poslastici u stilu čuvene fabrike čokolade Vilija Vonka.

 • Dosada podstiče kreativnost Dosada podstiče kreativnost

  Kad ste bili mali, želeli ste da budete pilot ili vatrogasac, a sada ste zaglavili na poslu koji se sastoji od niza besmislenih i nimalo uzbudljivih radnji? Ne brinite, nova studija dokazala je da dosada utiče na ljude da budu kreativniji.

 • Masna hrana povećava rizik od Parkinsonove bolesti? Masna hrana povećava rizik od Parkinsonove bolesti?

  Premasna hrana povećava rizik od Parkinsonove bolesti, otkrili su naučnici sa Univerziteta Tubingen u Nemačkoj.

 • Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku posle 65. Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku posle 65.

  Povodom objavljivanja najnovijeg albuma Leonarda Koena, koji je proslavljeni kanadski muzičar snimio u trenutku kada je zakoračio u devetu deceniju, londonski list "Gardijan" napravio je listu muzičara koji su potkraj života svetu podarili odličnu muziku.

 • Semafor koji pleše (VIDEO) Semafor koji pleše (VIDEO)

  Da bi podigli svest o bezbednosti u saobraćaju, jedna kompanija je kreirala semafor koji pleše. Njima je cilj bio da animiraju pešake, da bi im privukli pažnju i sprečili ih da pređu ulicu dok je crveno svetlo.

 • Uske farmerke izazivaju ginekološke probleme Uske farmerke izazivaju ginekološke probleme

  Uske farmerke, pantalone i veš mogu da prouzrokuju vaginalne upale, a s obzirom na to da je učestalost infekcija povećana, ova veza je dobila i medicinski naziv "sindrom uskih pantalona".

 • Ko najčešće plače i zašto? Ko najčešće plače i zašto?

  Iks hromozomi su razlog zašto žene češće plaču u odnosu na muškarce. Zanimljivo je i da su muške suze krupnije od ženskih. Suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti.

 • Prva operacija promene pola izvedena u 18. veku Prva operacija promene pola izvedena u 18. veku

  Možda i prva na svetu uspešna operacija promene pola izvedena je, verovali ili ne, daleke 1787. godine i to, po svemu sudeći, uspešno.

Preporuke prijatelja
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM