15.07.2011 Boston

Kucanje zamenilo pisanje

Kucanje zamenilo pisanje
Američka država Indijana ove nedelje postala je prva od nekoliko saveznih država u SAD koje neće zahtevati da đaci uče pisana slova i uvežbavaju rukopis, već će morati da nauče kucanje na tastaturi.

Ovaj potez državnih vlasti Indijane je deo šireg pokreta kojim se definiše zajednički program obrazovanja i testiranja stečenog znanja nazvan Inicijativa za zajedničke državne standarde o obaveznom obrazovanju. Taj program usvojili su u junu 2010. guverneri 46 saveznih država.

U programu se između ostalog navodi da je jedna od veština koju đaci moraju da savladaju kucanje na tastaturi, ali ne i pisanje rukom. Smatra se, naime, da će đacima i radnicima u budućnosti biti važnija veština kucanja na tastaturi.

Ispostavilo se da ideja o izbacivanju obaveze da se nauči pisanje pisanim slovima ima puno protivnika. Dosta njih smatra da deca moraju da nauče sve veštine koje će im biti potrebne, između ostalog i to da se potpišu. Neki se zato pitaju znači li to da će biti dozvoljeno potpisivanje štampanim slovima i hoće li deca znati da čitaju tekstove štampane kurzivom, kao i da li će biti dozvoljeno da se pravdaju što nisu napisali zadatak ukoliko nisu pri ruci imali tastaturu ili im se zaglavio računar.

autor: AS izvor: Mikro/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Žerar Depardje: Spreman sam da umrem za Rusiju Žerar Depardje: Spreman sam da umrem za Rusiju

  Francuski glumac Žerar Depardje, koji je 2013. godine postao ruski državljanin, izjavio je da je spreman da umre za Rusiju i da se nikad nije osećao kao Francuz, prenosi danas američki list Veniti fer u svom novom, junskom izdanju.

 • I bebe pate od nesanice I bebe pate od nesanice

  Poput odraslih i deca mogu da imaju loš san, čak i bebe.

 • Čokolada podmlađuje kožu za 10 godina Čokolada podmlađuje kožu za 10 godina

  Da biste imali lepu, negovanu i zategnutu kožu, više ne morate samo da je tretirate kremama spolja, već možete da je podmladite i iznutra. Britanski naučnici su napravili čokoladu protiv starenja, koja čak može i da "ispegla" bore.

 • Elektronski uređaji ometaju vaš san Elektronski uređaji ometaju vaš san

  Ukoliko želite dobar san, svoje elektronske uređaje poput laptopa ili smartfona držite podalje od spavaće sobe.

 • Sutra počinje 60. Sterijino pozorje Sutra počinje 60. Sterijino pozorje

  Besedom glumca Predraga Ejdusa i predstavom "Providenca" po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat, sutra će u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu svečano biti otvoreno jubilarno 60. Sterijino pozorje.

 • Pištalov roman nominovan za "National Book Award" Pištalov roman nominovan za "National Book Award"

  Roman Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama" nominovan je za američku književnu nagradu "National Book Award", jednu od najuglednijih i najstarijih američkih književnih nagrada, koju je Americko udruženje knjižara ustanovilo 1936.

 • Autoritativni roditelji stvaraju buntovnike Autoritativni roditelji stvaraju buntovnike

  Tinejdžeri koji pružaju otpor, nepoverenje, pa i neprijateljstvo prema svakome ko je autoritet, pokazuju da su kao mala deca imali negativna iskustva sa roditeljima.

 • Da li vam nedostaje magnezijum? Da li vam nedostaje magnezijum?

  O magnezijumu se ne govori često kao o gvožđu, kalcijumu ili vitaminu C, a izuzetno je bitan za normalno funkcionisanje organizma. Istraživanja pokazuju da gotovo svaki drugi čovek pati od nedostatka ovog minerala, a da to čak i ne zna.

 • Umesto kafe: Odlična kombinacija za podizanje energije Umesto kafe: Odlična kombinacija za podizanje energije

  Kada u poslepodnevnim satima osetite iznenadnu pospanost ili umor, a preostalo vam je još neobavljenog posla, ne posežite za kafom, već za tamnom čokoladom i zelenim čajem jer je to odlična kombinacija za podizanje energije, pokazalo je istraživanje.

 • Pepeo omražene supruge prosuo u toalet Pepeo omražene supruge prosuo u toalet

  Jedan 68-godišnji Japanac prosuo je pepeo svoje preminule supruge u WC šolju supermarketa u Tokiju - toliko je bila jaka njegova mržnja prema njoj, piše tokijski list "Jomiuru šimbun".

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Fonet web tv Tanjug
Android NM