11.01.2020 San Francisko

Loša nedelja za robote - ostaju bez posla u Silicijumskoj dolini

Loša nedelja za robote - ostaju bez posla u Silicijumskoj dolini Foto: Beta/AP/Marcio Jose Sanchez
Bila je ovo loša sedmica za robote u zalivu San Franciska jer su neki ostali bez posla pošto su zatvorene automatizovane prodavnice.Jedna kompanija iz Silicijumske doline koja je koristila robote da prave pice se ove nedelje zatvorila, kao i tri kafeterije u centru San Franciska gde su kuvari bili roboti.

"Zuma pica" kaže da ukida 172 radna mesta u Mauntain Vjuu u Silicijumskoj dolini i još 80 radnih mesta u San Francisku. Izvršni direktor "Zume", Alek Garden, u sredu je to objavio u e-porukama zaposlenima, izvestili su loklani mediji.

Ta početnička firma (startup) iz Mauntain Vjua, koja pice isporučuje od 2016. godine, kaže da namerava da se usredsredi na sistem pakovanja i isporuke hrane. Garden je rekao da će bivši zaposleni moći da se prijave na 100 novih radnih mesta koje "Zume" očekuje da će imati u službi za pakovanje.

U San Francisku je firma "Kafe X" zatvorila tri kafeterije u skupoj finansijskoj četvrti. Osnivač tog "startapa" Henri Hu, rekao je da su ti kafei u centru pomogli da se razvije najnovija mašina koja se koristi u prodavnicama na Međunarodnom aerodromu San Franciska i Međunarodnom aerodromu Mineta San Hosea.

Kada je "Kafe X" počeo da radi 2017. godine, njegovi robotizirani baristi pridružili su se robotima koji su pravili "smutije" i "hamburgere" ili su mešali i dozirali salate-obroke.

"Kafe X" će i dalje imati konkurenciju na tržištu automatizovanog pripremanja kafe. "Briggo kofi haus" na aerodromu San Franciska ima robota-baristu koji može da napravi 100 napitaka i pića na sat, piše lokalni list.

Robotika je najpre rasla u magacinima da bi se ubrzao rad, povećala produktivnost i smanjili troškovi, a sve više prelazi u industrije poput prehrambene.

U oblasti Zaliva San Franciska, popularnost robota delimično potiče od preplavljenosti tog regiona tehnologijom, hranom i automatizacijom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side