Mikelanđelov David se neće srušiti
06.05.2014 Firenca

Mikelanđelov David se neće srušiti

Mikelanđelov David se neće srušiti Ilustracija (sxc.hu)
Mikrofrakture u donjim delovima nogu Davida, čuvene statue renesansnog vajara Mikelanđela Buonarotija, najverovatnije su posledica premeštanja kipa sa firentinskog trga u Galeriju Akademije u 19. veku.

Uprkos oštećenjima, muzejski zvaničnici smatraju da ne postoji opasnost da se 500 godina stara skulptura sruši.

"Čak i u slučaju zemljotresa jačine 5 ili 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, Firenca će ostati u jednom komadu, a David će biti poslednji koji će pasti", rekao je predstavnik muzeja Marko Feri, prenosi Gardijan.

Studija, koju je prošle nedelje sproveo italijanski Nacionalni istraživački savet, ukazala je na postojanje "niza mikrofraktura u donjim delovima obe noge" koje mogu da ugroze stabilnost statue.

U izveštaju saveta se napominje da su oštećenja najverovatnije nastala prilikom postavljanja kipa na trg Pjaca dela Sinjorija 1504. godine i njegove selidbe u Galeriju Akademije 1873.

Statua je na trgu zamenjena kopijom.

Stručnjaci su, takođe, ustanovili da je postolje neznatno zakošeno, zbog čega statua trpi pritisak.

Feri je, međutim, naveo da "nema ničeg dramatičnog u izveštaju" i da će muzej nastaviti da prati vibracije koje su, kako je rekao, znatno smanjene od kada je doneta odluka da se ograniči broj posetilaca.

Firentinski muzej godišnje poseti više od pet miliona ljudi, od kojih većina dolazi da vidi Davida. 

"Neće biti premešten ni postavljen na pneumatsko postolje, niti će biti preduzeto bilo šta slično, prvenstveno zbog toga što bi pomeranje jednog ovakvog kolosa bilo isuviše komplikovano", zaključio je Feri. 

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side