09.03.2016 Beograd

Mislite da nije bilo sletanja na Mesec? Verovatno ste narcis

Mislite da nije bilo sletanja na Mesec? Verovatno ste narcis Foto: Wikipedia
Da li mislite da su sletanja na Mesec samo prevara? Ako je tako, moguće je da ste narcis sa niskim samopouzdanjem, kažu psiholozi.

Internet teoretičari zavere možda imaju psihološke predispozicije da veruju u ono što žele, umesto u činjenice.

Na osnovu tri onlajn studije, istraživači Univerziteta u Kentu primetili su snažnu povezanost između verovanja u teorije zavere i narcizma i niskog samopouzdanja.

U radu koji su objavili u stručnom časopisu Social Psychological and Personality Science, objašnjeno je kako su u prvoj studiji 202 ispitanika popunjavala upitnike o teorijama zavere, testove narcizma i niskog samopouzdanja.

Rezultati su pokazali da su one osobe koje su bile visoko rangirane na skali narcizma, kao i one sa niskim samopouzdanjem, skloniji teorijama zavere.

Vođa studije dr Aleksandra Sičoka, koja predaje socijalnu psihologiju na Univerzitetu u Kentu, objašnjava da “se teorije zavere često odnose na zlonamerna postupanja neke grupe”. Tim je zato želeo da ispita da li neko želi da razotkrivanjem “zavera” drugima otvori oči, ili da ga drugi prihvate zbog njegove “prosvećenosti”.

Tako je druga studija, koja je obuhvatila 276 ljudi, pokazala da narcisi češće veruju u teorije zavere, a treća i konačna studija koja je obuhvatila 500 ljudi, pokazala je da nisko samopouzdanje utiče na “generalno negativan stav prema čovečanstvu”.

Ipak, iako su nisko samopouzdanje, narcizam i verovanje u teorije zavere bili usko povezani, naučnici ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li jedna od tih pojava uzrokuje drugu.

“Narcisi su možda samo skloniji verovanju u teorije zavere, zbog osećaja da su bolji od ostalih i da su u centru tuđe pažnje”, kaže dr Sičoka.

autor: IG izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side