13.10.2018 Beograd

Naučnici iz Australije detektovali misteriozne signale iz svemira

Naučnici iz Australije detektovali misteriozne signale iz svemira Foto: Pixabay
Koristeći radioteleskope, australijski istraživači otkrili su snažne talase poznate po nazivom "radioeksplozije". Signali su gotovo udvostručeni i predstavljaju najbližu i najsjajniju brzu eksploziju ikad otkrivenu, navodi časopis Nature.

Iako su snažni talasi ("brze radioeksplozije") uočeni još 2007. godine, naučnici su ovog puta uočili da je njihov broj sada duplo veći.

"Koristeći novu tehnologiju dokazali smo da brze radioeksplozije dolaze s druge strane univerzuma, a ne iz našeg sopstvenog galaktičkog susedstva", objasnio je Rajan Šanon, profesor sa Tehnološkog univerziteta Swiburne koji je vodio istraživanje.

„Zabeležili smo 20 brzih radio-rafala u jednoj godini, što je gotovo dvostruko više od broja koji je zabeležen širom sveta 2007. godine“, dodao je.

Brza radijska raspunuća su česta pojava, ali se smatra jednom od najmisteioznijih u svemiru.

Bljeskovi neverovatne energije putuju milijardama godiae, a ekvivalenti su količini koju Sunce proizvede za osamdeset godina. Ona traju nekoliko trenutaka i dolaze iz nepoznatog izvora, te ih je veoma teško uhvatiti.

Kada je reč o nastanku i emitovanju, Harvardski naučnici smatraju da bi moglo da se radi o curenju iz ogromnih odašiljača sa svemirskih brodova. Sa druge strane, neki stručnjaci sugerišu da ih emituju inteligentna bića.

Među mnogim teorijama, istraživači navode da je možda reč o slučajevima poput crnih rupa ili gustih zvezda koje su se sudarile.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side