15.04.2019 Jerusalim

Naučnici u Izraelu predstavili prvo štampano 3D srce

Naučnici u Izraelu predstavili prvo štampano 3D srce Foto: pixabay
Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i "velikim medicinskim preokretom" koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

Srce, veličine zečjeg, označava da je "prvi put da je iko igde usešno dizajnirao i štampao čitavo srce snabdeveno ćelijama, krvnim sudovima i komorama", rekao je Tal Dvir s Univerziteta Tel Aviv, koji je rukovodio projektom.

On je podsetio da je ranije štampana 3D struktura srca, ali ne sa ćelijama i krvnim sudovima.

Naučnici međutim kažu da postoje mnogi izazovi pre nego što će u potpunosti operativna trodimenizionalna štampana srca biti dostupna za transplantacije pacijentima. 

Novinarima je prikazano takvo srce veličine trešnje na Univerzitetu Tel Aviv pošto su naučnici objavili svoj pronalazak u žurnalu Napredna nauka (Advanced Science).

Istraživači sada moraju da nauče štampana srca "da se ponašaju" kao prava. Potom planiraju da testiraju presađivanje na životinjama.

"Možda će za deset godina postojati štampani organi u naboljim bolnicama širom sveta i ove procedure će se rutinski izvoditi", reko je Dvir, dodavši da će bolnice po svoj prilici početi sa jednostavnijim organima nego što je srce.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side