29.03.2014 Beograd

Naučnici uspeli da "pročitaju misli"

Naučnici uspeli da "pročitaju misli"
Naučnici su koristili skener mozga kako bi detektovali i rekonstruisali lica o kojima su njihovi ispitanici razmišljali. Dakle, uspeli su da im "pročitaju misli".

Oni kažu da ovo otkriće može olakšati prepoznavanje počinilaca krivičnih dela, tako što bi svedok jednostavno razmišljao o njemu, a čak bi moglo pomoći u rekonstrukciji snova.

Ovaj eksperiment oslanjao se na ranije u kojima su istraživači uspevali da prepoznaju da li ispitanici gledaju plažu ili panorame grada i to na osnovu rezultata skeniranja mozga.

Koristeći samo fMRI skener, istraživači među kojima su bili i apsolventi Jejl univerziteta tačno su rekontruisali slike ljudskih lica onako kako su ih ispitanici videli.

"To je na neki način čitanje misli", kaže Marvin Čan, profesor psihologije i neurobiologije i autor izveštaja objavljenog u žurnalu Neuroimage.

Šest ispitanika posmatralo je 300 različitih "probnih" lica dok je bilo pod fMRI skenerom.

Naučnici su zatim koristili dobijene podatke, kako bi stvorili neku vrstu statističke biblioteke onoga kako su mozgovi reagovali na svako od lica.

Zatim su im prikazali nove setove portreta i koristeći statističku biblioteku rekonstruisali lica koja su gledala njihovi ispitanici.

Oni ističu da će tačnost ovih rekonstrukcija biti sve veća s vremenom, a biće korisna i za buduća istraživanja o funkcionisanju ljudskog mozga.

autor: SA izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side