13.05.2019 Jerusalim

Nevladina organizacija kritikovana zbog anti-izraelskog postera uoči Evrovizije

Nevladina organizacija kritikovana zbog anti-izraelskog postera uoči Evrovizije Foto: prtscr ytb
Izraelska nevladina organizacija "Prekinuti tišinu" koja se protivi okupaciji našla se na udaru kritika zbog postera postavljenog uoči takmičenja za pesmu Evrovizije, koje se ove nedelje održava u Tel Avivu, na kojem se posetiocima nudi poseta okupiranoj Zapadnoj obali.

Poster na kojem piše "Usudi se da sanjaš o slobodi" postavljen je na autoputu Ajalon koji preseca Tel Aviv u vreme koje Izrael smatra zlatnom mogućnošću da popravi svoj imidž u svetu i promoviše turizam.

Popularno takmičenje se održava pod parolom "Usudi se da sanjaš", a poster predstavlja parodiju, navodi Frans pres.

Na jednoj polovini postera je idilična obala Sredozemnog mora u Tel Avivu, a na drugoj visoki betonski zid koji je Izrael podigao prema Zapadnoj obali da bi se odvojio od Palestinaca.

U sredini je polovina kućice u kojoj je spasilac, a druga polovina je siva osmatračnica.

Organizacija "Prekinuti tišinu" sakuplja i objavljuje svedočenja bivših izraelskih vojnika o maltretiranju koje su počinili ili kojem su bili svedoci dok su služili vojsku u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Ona preko postera poziva posetioce da otkriju potpunu sliku zemlje besplatnim dnevnim obilascima Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, uz napomenu da je polazak u 10.00, a povratak u 17.00 sati.

"Pozivamo goste Evrovizije iz čitavog sveta da slave s nama u Izraelu i pridruže se obilasku Hebrona da vide čitavu sliku", izjavio je izvršni direktor organizacije Avner Gvarjahu.

NVO tvrdi da su desetine ljudi već rezervisale tu posetu za ovu nedelju, prenose izraelski mediji.

Ministar za strateške poslove Gilad Erdan, čiji je zadatak da se bori protiv međunarodnog pokreta bojkota prestanka finansiranja i sankcija protiv Izraela označio je "Prekidanje tišine podlom organizacijom mržnje", rekavši da "ponovo pronalazi vremena da širi laži protiv države Izrael".

U podeljenom gradu Hebronu na jugu Zapadne obale, na teritoriji koja je pod okupacijom Izraela više od pola veka, stotine jevrejskih naseljenika živi među 200.000 Palestinaca. Naseljenike čuvaju hiljade vojnika.

To je jedini takav grad na Zapadnoj obali i često je poprište sukoba.

Napetost je naročito visoka oko Pećine patrijarha, mesta svetog i za Jevreje i za muslimane u kojoj se nalazi džamija Ibrahimi.

Veruje se da je tamo sahranjen jevrejski praotac Avram i njegova supruga Sara, pored ostalih biblijskih ličnosti.

"Prekinuti tišinu" poručuje gostima "Uživajte u sunčanim plažama i uzbudljivom noćnom životu samo ne zaboravite da ovo mesto ima mnogo više od zabave i igara".

"Znamo da je to teško reći gledajući u Tel Aviv, ali postoji druga strana izraelskog društva. Jedan sat od vašeg hotela širom okupiranih teritorije milioni Palestinaca još uvek žive pod vojnom upravom", dodaje se u poruci uz objašnjenje da to znaju pripadnci organizacije jer su bili vojnici poslati da služe na teritorijama.

Uvodničar tiražnog izraelskog lista Jediot ahronota takođe je kritikovao NVO da koristi Evrovizuju za propagandu u službi anti-izraelske kampanje umesto da se uzdrži jer je takmičenje apolitčno.

U uvodniku se sugeriše da se turisti odvedu u pojas Gaze da vide kako vlada Hamasa krši ljudska prava, ili da na Zapadnoj obali vide kako Palestinska uprava insistira na "sponzorisanju terorizma i gnusnih ubica".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side