18.11.2011 London

Stvoren najlakši materijal na svetu

Stvoren najlakši materijal na svetu
Tim naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji tvrdi da je stvorio najlakši materijal na svetu koji se sastoji od 99,99 odsto vazduha.

Tokom testova od nove materije stvorena je rešetka isprepletanih šupljih cevi čija je debljina čak 1.000 puta tanja od ljudske kose. Naučnici tvrde da se maslačan neće raspršiti ukoliko je postavite na vrh biljke.

Dodaju da je ovaj materijal čak 100 puta lakši od stiropora.

Vodeći autor istraživanja doktor Tobijas Šedler kaže da je formiranje rešetke isprepletanih cevi dovelo do toga da se formira materijal gustine od 0,9 miligrama po kubnom centimetru. Poređenja radi, gustina silicijum aerogela – trenutno najlakšeg čvrstog materijala na svetu, je 1 miligram po kubnom centimetru.

Metalne mikro rešetke imaju i prednost jer su sačinjene od  99,99 odsto vazduha i samo 0.01 odsto čvrste materije. Inženjeri kažu da snaga materijala proizilazi iz konstrukcije rešetki.

Ostali laki materijali su zapravo nasumične ćelijske strukture što znači da su manje čvrste, imaju manju moć apsorpcije i provodnosti.

autor: AM izvor: DailyMail/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Feng šui: Godina majmuna donosi turbulencije Feng šui: Godina majmuna donosi turbulencije

  Planeta će narednih 12 meseci biti podložna političkim i finansijskim turbulencijama zbog hirovitog majmuna čija je godina danas počela prema kineskom lunarnom kalendaru, predvideli su danas majstori feng šuija.

 • Exit proglašen za najbolji evropski festival za 2016. Exit proglašen za najbolji evropski festival za 2016.

  Exit je proglašen za najbolji evropski festival za 2016. godinu od strane vodeće evropske turističke organizacije "European Best Destinations", koje to priznanje dodeljuje u saradnji sa Evropskom komisijom, saopštio je danas Exit tim.

 • Kurt Rasel slučajno uništio gitaru staru 145 godina Kurt Rasel slučajno uništio gitaru staru 145 godina

  Glumac Kurt Rasel slučajno je tokom snimanja filma "Podlih osam" Kventina Tarantina uništio gitaru staru 145 godina, artefakt neprocenjive vrednosti pozajmljen iz muzeja "Martin Guitar".

 • Bijonse najavila novu turneju Bijonse najavila novu turneju

  Nakon što je objavila novu pesmu u subotu i nastupila na Superboulu u nedelju, Bijonse je najavila i novu turneju po stadionima, prenosi AP.

 • Prehlada može da pokrene upalu Prehlada može da pokrene upalu

  Urinarne infekcije su češće tokom zimskih meseci, a stručnjaci upozoravaju da bi naročito trebalo da se pripaze osobe koje su sklone ka ovim tegobama. Čak i obična prehlada ili nazeb kod njih mogu da budu okidač da se bolest ponovo javi.

 • Istraživanje: Antibiotska svojstva muške brade Istraživanje: Antibiotska svojstva muške brade

  Istraživanje sprovedeno u Londonu ustanovilo je da neke od bakterija koje rastu u muškim bradama imaju antibiotska svojstva.

 • Životne promene šansa za dobre navike Životne promene šansa za dobre navike

  Ako ste pronašli novi posao ili vas čeka preseljenje u drugi stan, pravo je vreme da ostavite pušenje ili da se otarasite neke druge loše navike. Studija Univerziteta u Batu dokazala je da velike životne promene poput selidbe, pronalaska posla ili odlaska u drugu zemlju otvaraju mogućnost da iskorenimo neke loše navike.

 • Pisanje jača memoriju Pisanje jača memoriju

  Da biste zapamtili stvari koje su vam važne, ispišite ih rukom, na papiru. Na ovaj način, tvrde stručnjaci, duže ćete ih čuvati u memoriji nego ako ih otkucate na tastaturi.

 • Vudi Harelson traži dozvolu za proizvodnju i prodaju marihuane Vudi Harelson traži dozvolu za proizvodnju i prodaju marihuane

  Glumac Vudi Harelson, neskriveni ljubitelj kanabisa, tražio je dozvolu od Ministarstva zdravlja na Havajima da na ovim ostrvima otvori plantažu i prodavnicu medicinske marihuane.

 • Banane ublažavaju kašalj i gastritis Banane ublažavaju kašalj i gastritis

  Slatke i hranljive, bogate šećerima, vitaminima B grupe, kalijumom i magnezijumom, banane su idealna hrana za sve generacije.

 • Hakeri uskoro i u vašem frižideru Hakeri uskoro i u vašem frižideru

  Polako ali sigurno, tvrde stručnjaci, sve naše kućne i druge sprave - od rerni, televizora i frižidera pa do novčanika, kompjutera i kola - biće povezane ogromnom mrežom nazvanom "Internet predmeta".

 • Samsungov "transparentni kamion" za bezbedniju vožnju Samsungov "transparentni kamion" za bezbedniju vožnju

  "Transparentni bezbednosni kamion" spreman je za probnu vožnju argentinskim putevima nakon što je kompanija "Samsung" završila višemesečne eksperimente na ovom vozilu, koje omogućava vozačima iza njega da praktično "vide" kroz kamion i zaključe da li je bezbedno preteći ga na putu.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM