18.11.2011 London

Stvoren najlakši materijal na svetu

Stvoren najlakši materijal na svetu
Tim naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji tvrdi da je stvorio najlakši materijal na svetu koji se sastoji od 99,99 odsto vazduha.

Tokom testova od nove materije stvorena je rešetka isprepletanih šupljih cevi čija je debljina čak 1.000 puta tanja od ljudske kose. Naučnici tvrde da se maslačan neće raspršiti ukoliko je postavite na vrh biljke.

Dodaju da je ovaj materijal čak 100 puta lakši od stiropora.

Vodeći autor istraživanja doktor Tobijas Šedler kaže da je formiranje rešetke isprepletanih cevi dovelo do toga da se formira materijal gustine od 0,9 miligrama po kubnom centimetru. Poređenja radi, gustina silicijum aerogela – trenutno najlakšeg čvrstog materijala na svetu, je 1 miligram po kubnom centimetru.

Metalne mikro rešetke imaju i prednost jer su sačinjene od  99,99 odsto vazduha i samo 0.01 odsto čvrste materije. Inženjeri kažu da snaga materijala proizilazi iz konstrukcije rešetki.

Ostali laki materijali su zapravo nasumične ćelijske strukture što znači da su manje čvrste, imaju manju moć apsorpcije i provodnosti.

autor: AM izvor: DailyMail/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Koliko ima sajtova na internetu? Koliko ima sajtova na internetu?

  Broj sajtova na internetu je dostigao brojku od jedne milijarde, i raste velikim tempom, sudeći po brojkama u realnom vremenu kojima raspolaže Internet Live Stats.

 • Probiotici poboljšavaju psihičko zdravlje Probiotici poboljšavaju psihičko zdravlje

  Probiotici mogu da poboljšaju psihičko zdravlje, jer imaju ulogu u stvaranju, apsorpciji i transportu eurohemikalija, među kojima su serotoni, dopamin, piše portal Magazin.

 • Mačke su pod stresom jer tražimo da se ponašaju kao psi Mačke su pod stresom jer tražimo da se ponašaju kao psi

  Ljudi mačke dovode u stresne situacije kada očekuju da budu društvene kao i naši pseći prijatelji koji jednostavno vole kada ih mazimo i kada su u našoj blizini.Međutim, ovo jednostavno ne važi za mačke i njihov način razmišljanja, tvrdi stručnjak za životinje dr Džon Bredšo.

 • Sa kim žene vole da dele detalje iz svojih veza? Sa kim žene vole da dele detalje iz svojih veza?

  Žene vole da razgovaraju o seksu sa svojim prijateljicama, a najnovije istraživanje pokazuje da su sklone da otkriju sve seksi detalje iz svoje nove veze.

 • Postanite otporni na kritike Postanite otporni na kritike

  Kritičari mogu da vas nauče kako da se izborite sa negativnim osećanjima. Vi samo treba da im to dopustite.

 • Ovo ne smete reći osobi koja pati od depresije... Ovo ne smete reći osobi koja pati od depresije...

  Depresija nije izbor i nikako nije bezazlena stvar. To je bitka koju bije samo onaj koji boluje, onaj kojem treba mnogo podrške i zato je važno da naučimo da budemo od pomoći ili barem da ne odmažemo.

 • Kako horoskopski znaci zamišljaju provod Kako horoskopski znaci zamišljaju provod

  Uspešna firma proslavlja jubilej. Na ovaj važan događaj pozvani su svi horoskopski znaci. Neki će otići, neki i neće zarobljeni sopstvenim dilemama. Uostalom, šta li oni razmišljaju kada dobiju pozivnicu, saznajte.

 • Gde je nestalo srce Arčibalda Rajsa? Gde je nestalo srce Arčibalda Rajsa?

  Srce Arčibalda Rajsa, kriminologa, publiciste i velikog prijatelja srpskog naroda sahranjeno je po, njegovoj želji, na Kajmakčalanu. Rajsovog srca danas tamo nema, ali postoje nedoumice oko toga kuda je iščezlo.

 • "Pametne cipele" stižu za pet do deset godina "Pametne cipele" stižu za pet do deset godina

  "Pametne cipele" koje istovremeno hlade i broje pređene stope, sa đonovima koji mogu da se konektuju na računar ili mobilni telefon, najnoviji su izum francuskog kreatora Karima Umnija, a u prodaji mogle da budu najdalje za 10 godina.

 • Nekoliko trikova da privučete i sačuvate novac Nekoliko trikova da privučete i sačuvate novac

  Živimo u materijalnom svetu i, bez obzira na to koliko svoje potrebe smanjujemo, bez novca ne možemo opstati, zato treba da naučimo kako da ga privučimo i sačuvamo...

 • Šljiva za zdravlje, liniju i lepotu Šljiva za zdravlje, liniju i lepotu

  Da li ste znali da samo jedna šljiva sadrži istu količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica? Ova činjenica svrstava je u red najzdravijeg voća, koje uništava slobodne radikale i štiti od mnogobrojnih bolesti.

Preporuke prijatelja
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM