20.09.2012 London

Otkrivena galaksija stara više od 13 milijardi godina

Otkrivena galaksija stara više od 13 milijardi godina
Evropski i američki astronomi izjavili su da su pronašli dosad najudaljeniju i najstariju galaksiju, zvezdani kaster star 13,2 milijarde godina.

Svetlost koja dopire danas do Zemlje od ove galaksije, pod nazivom MACS 1149-JD, je veoma stara, piše britanski naučni časopis "Nature". 

Zraci su poslati 490 miliona godina nakon "Velikog praska" kojim je svemir nastao pre 13,7 milijardi godina. 

"Prema našim procenama, galaksija je nastala manje od 200 miliona godina nakon Velikog praska", navode astronomi. 

Istraživači su dosad pronašli više od 100 galaksija za koje veruju da su se formirale između 650 i 850 miliona godina nakon nastanka svemira. 

Međutim, samo se za jednu, otkrivenu prošle godine, može sa sigurnošću datirati starost na 500 miliona godina. 

Galaksija MACS 1149-JD uočena je pomoću nove tehnologije u astronomiji. Naime, ovako udaljene galaksije zrače slabije od sveće na Mesecu i ne mogu se direktno detektovati teleskopima sa Zemlje. 

Da bi u ovom slučaju "uhvatili" svetlost, astronomi su posegli za tzv. efektom gravitacionog sočiva koji se javlja kada objekat snažne gravitacije savije svetlost koja potiče od nekog udaljenog izvora prema jednoj žižnoj tački, čineći udaljeni objekat bližim. 

Istraživanje, tokom kojeg su korišćeni teleskopi Habl i Spicer, predvodio je astronom Vei Dženg sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evo šta reakcija na najtužniju pesmu otkriva o vama Evo šta reakcija na najtužniju pesmu otkriva o vama

  Naučnici tvrde da tužne pesme imaju veći uticaj na empatične ljude. To je rezultat istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "Frontiers in Psyćology" u kojem je učestvovalo 105 ljudi u rasponu od 18 do 67 godina. Naučnici su im puštali pesmu "Discovery of the Camp" Majkla Kejmena iz serijala "Band of Brothers".

 • Njujorške mačke u borbi protiv pacova Njujorške mačke u borbi protiv pacova

  Mnoštvo napuštenih mačaka koje lutaju ulicama Njujorka sada će dobiti praktičnu svrhu - pomagaće u suzbijanju broja pacova u gradu.

 • "Otrovna" reč koju nikada ne smete izgovoriti u svađi s partnerom "Otrovna" reč koju nikada ne smete izgovoriti u svađi s partnerom

  Usred svađe s partnerom u afektu skloni smo izgovoriti i ono što ne mislimo, a jednu reč strogo je zabranjeno koristiti u žaru svađe sa supružnikom.

 • Objasnio šta je ljudska vrsta uradila od Zemlje (VIDEO) Objasnio šta je ljudska vrsta uradila od Zemlje (VIDEO)

  Ilustrator i animator Steve Cutts iz Londona napravio je niz realističkih animiranih kratkih filmova čiji je jedini cilj da brutalno prikažu svet u kojem danas živimo.

 • Supa koja podmlađuje kožu poput botoksa Supa koja podmlađuje kožu poput botoksa

  Sećate li se supice koju vam je baka kuvala svaki dan. Koliko se god trudite da napravite istu takuvu supu ne ide vam od ruke. Evo u čemu je caka: Vaša baka je u supu stavljala teleće i pileće kosti.

 • Nedeljni horoskop od 20. do 26. oktobra Nedeljni horoskop od 20. do 26. oktobra

  Nedeljni horoskop za vas piše astrolog Vladimir Vlajić...

 • Leonardo di Kaprio u uzbudljivoj novoj ulozi Leonardo di Kaprio u uzbudljivoj novoj ulozi

  Oskarovac Leonardo di Kaprio prihvatio je ulogu u biografskom filmu o osnivaču rokenrola.

 • Silikonski jezik za čišćenje mačke (VIDEO) Silikonski jezik za čišćenje mačke (VIDEO)

  Svako ko je barem jednom video mačku kako se liže, ili ga je mačka polizala po licu ili rukama, zna da mačji jezik ima teksturu papira za šmirglanje. Sitne bodljice na jeziku mački pomažu da progutaju hranu jer mačke možda mogu da predu, ali ne mogu da žvaću hranu.

 • Da li su ovo najsmrtonosniji otrovi? Da li su ovo najsmrtonosniji otrovi?

  Kada pomislimo na smrtonosne otrove veći nas na um pada arsenik. Za Džordža III, Napoleona Bonapartu i kineskog cara Gaungsjua verovalo se da su umrli upravo od dejstva arsenika (bez obzira da li se radilo o namernom ubistvu ili slučajnom izlaganju supstanci).

 • Pet saveta najsrećnijeg čoveka na svetu Pet saveta najsrećnijeg čoveka na svetu

  Koja je tajna sreće? Na ovo večno pitanje odgovor ima Metju Ričard, budistički sveštenik i najsrećniji čovek na svetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i tamo pronašao recept za večnu sreću.

 • Rešena tajna Bermudskog trougla Rešena tajna Bermudskog trougla

  Ovih 500.000 kvadratnih kilometara koji se protežu na severu Atlantskog okeana proglašavani su krivim za nestanak najmanje 75 aviona i više od stotinu brodova kroz vekove. Naučnici sad tvrde da iza “smrtonosnog trougla” zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vetrovite vazdušne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat, piše Mirror.

 • Pobedite bes i sačuvajte zdravo srce Pobedite bes i sačuvajte zdravo srce

  Najpoznatiji način za kontrolu i eliminaciju besa jeste da se diše duboko i broji do deset. Ukoliko ovaj jednostavan pristup ne pomaže umirenju i razmišljanju o tome šta je izazvalo da "izgori fitilj", predlog je da se primeni nekoliko načina za prevazilaženje ljutnje i gneva, i to na fizičkom planu.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Sajam knjiga 2016
Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side
Android NM