20.09.2012 London

Otkrivena galaksija stara više od 13 milijardi godina

Otkrivena galaksija stara više od 13 milijardi godina
Evropski i američki astronomi izjavili su da su pronašli dosad najudaljeniju i najstariju galaksiju, zvezdani kaster star 13,2 milijarde godina.

Svetlost koja dopire danas do Zemlje od ove galaksije, pod nazivom MACS 1149-JD, je veoma stara, piše britanski naučni časopis "Nature". 

Zraci su poslati 490 miliona godina nakon "Velikog praska" kojim je svemir nastao pre 13,7 milijardi godina. 

"Prema našim procenama, galaksija je nastala manje od 200 miliona godina nakon Velikog praska", navode astronomi. 

Istraživači su dosad pronašli više od 100 galaksija za koje veruju da su se formirale između 650 i 850 miliona godina nakon nastanka svemira. 

Međutim, samo se za jednu, otkrivenu prošle godine, može sa sigurnošću datirati starost na 500 miliona godina. 

Galaksija MACS 1149-JD uočena je pomoću nove tehnologije u astronomiji. Naime, ovako udaljene galaksije zrače slabije od sveće na Mesecu i ne mogu se direktno detektovati teleskopima sa Zemlje. 

Da bi u ovom slučaju "uhvatili" svetlost, astronomi su posegli za tzv. efektom gravitacionog sočiva koji se javlja kada objekat snažne gravitacije savije svetlost koja potiče od nekog udaljenog izvora prema jednoj žižnoj tački, čineći udaljeni objekat bližim. 

Istraživanje, tokom kojeg su korišćeni teleskopi Habl i Spicer, predvodio je astronom Vei Dženg sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nedeljni horoskop od 21. do 27. avgusta Nedeljni horoskop od 21. do 27. avgusta

  Nedeljni horoskop od 21. do 27. avgusta piše astrolog Vladimir Vlajić.

 • Naučnici pronikli u tajne Tora, Kapetana Amerika i Hulka Naučnici pronikli u tajne Tora, Kapetana Amerika i Hulka

  Ako ste se ikada pitali koliko teži Mjolnir, Torov malj ili kako Kapetan Amerika i Hulk uspevaju da se transformišu, naučnici imaju spreman odgovor.

 • Teslina bista od januara u hotelu Njujorker na Menhetnu Teslina bista od januara u hotelu Njujorker na Menhetnu

  Bista Nikole Tesle, koju je izradio akademski vajar Bojan Mikulić, uručena je hotelu Njujorker na Menhetnu, gde će biti svečano otkrivena 10. januara, saopštila je danas Teslina naučna fondacija.

 • Biografija Žerara Depardjea u stripu Biografija Žerara Depardjea u stripu

  Žerar Depardje postao je junak stripa koji predstavlja svojevrsnu biografiju slavnog francuskog glumca, u vidu anegdota i prigodnih priča o njegovom životu.

 • Muškarci čuvajte se plavuša! Muškarci čuvajte se plavuša!

  Muškarci verovatno misle da sve znaju o svojim partnerkama, ali se zapravo debelo varaju jer dame vole da lažu, doduše tek povremeno i samo o nekim stvarima.

 • Žene koje varaju traže strast i seks Žene koje varaju traže strast i seks

  Profesor Erik Anderson s engleskog Univerziteta Vinčester proučavao je hiljadu žena starih između 35 i 45 godina na jednom od vodećih internetskih stranica za upoznavanje odraslih.

 • Pet stvari koje niste znali u vezi filma "Prljavi ples" Pet stvari koje niste znali u vezi filma "Prljavi ples"

  Film "Prljavi ples" premijerno je prikazan pre tačno 27 godina. Niko nije očekivao da će film biti uspešan. Patrik Svejzi i Dženifer Grej se nisu podnosili još od ranijeg filma "Red Dawn", a test prikazivanja bila su katastrofalna.

 • Peršun - leči bubrege i ubija kilograme Peršun - leči bubrege i ubija kilograme

  Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima magične moći. Njegova količina u jelima je uviek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilanih tečnosti u telu

 • Dobar san stub zdravog života Dobar san stub zdravog života

  Za dobro raspoloženje i učinak na poslu, kvalitetan san igra važnu ulogu. Ujedno, on je i garant dobrog zdravlja. Zato nije čudo što priča o zdravom spavanju sve više dobija uporište u stručnim krugovima, ali i u javnom mnenju.

 • Najodvratnije jelo na svetu Najodvratnije jelo na svetu

  Posetioci tokijskog restorana na čijem su jelovniku neobični specijaliteti poput mekooklopne kornjače, svinjskih testisa, živog žabljeg srca, zmijske rakije i guštera na žaru, mogu između ostalog da naruče i sašimi od žive žabe.

 • Šest načina da budete srećni iako ste sami Šest načina da budete srećni iako ste sami

  Da li ste i vi od onih kojima teško pada kada ostanu sami? Mislite li da je kraj sveta ako vas je partner ostavio? Ako je tako, sledećih šest saveta će vam pomoći da shvatite zašto je stvarno nekad dobro da ostanete sami.

Preporuke prijatelja
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Medija centar Tanjug
Android NM