20.09.2012 London

Otkrivena galaksija stara više od 13 milijardi godina

Otkrivena galaksija stara više od 13 milijardi godina
Evropski i američki astronomi izjavili su da su pronašli dosad najudaljeniju i najstariju galaksiju, zvezdani kaster star 13,2 milijarde godina.

Svetlost koja dopire danas do Zemlje od ove galaksije, pod nazivom MACS 1149-JD, je veoma stara, piše britanski naučni časopis "Nature". 

Zraci su poslati 490 miliona godina nakon "Velikog praska" kojim je svemir nastao pre 13,7 milijardi godina. 

"Prema našim procenama, galaksija je nastala manje od 200 miliona godina nakon Velikog praska", navode astronomi. 

Istraživači su dosad pronašli više od 100 galaksija za koje veruju da su se formirale između 650 i 850 miliona godina nakon nastanka svemira. 

Međutim, samo se za jednu, otkrivenu prošle godine, može sa sigurnošću datirati starost na 500 miliona godina. 

Galaksija MACS 1149-JD uočena je pomoću nove tehnologije u astronomiji. Naime, ovako udaljene galaksije zrače slabije od sveće na Mesecu i ne mogu se direktno detektovati teleskopima sa Zemlje. 

Da bi u ovom slučaju "uhvatili" svetlost, astronomi su posegli za tzv. efektom gravitacionog sočiva koji se javlja kada objekat snažne gravitacije savije svetlost koja potiče od nekog udaljenog izvora prema jednoj žižnoj tački, čineći udaljeni objekat bližim. 

Istraživanje, tokom kojeg su korišćeni teleskopi Habl i Spicer, predvodio je astronom Vei Dženg sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Grudi otkrivaju pol deteta Grudi otkrivaju pol deteta

  Od davnina se verovalo da oblik stomaka otkriva sve – ako žena nosi visoko, rodiće sina, a ako je stomak spušten, to znači da će roditi devojčicu. Vreme je da napokon saznate istinu.

 • U Sibiru otkrivena još dva kratera nepoznatog porekla (FOTO) U Sibiru otkrivena još dva kratera nepoznatog porekla (FOTO)

  Još dva kratera nepoznatog porekla uočena su u Sibiru, nekoliko nedelja nakon što je slična rupa ogromnih razmera otkrivena u najsevernijoj sibirskoj oblasti, preneo je lokalni list Siberian tajms (The Siberian Times).

 • Namirnice koje sprečavaju znojenje Namirnice koje sprečavaju znojenje

  Znojenje je neugodna posledica letnih temperatura, a mrlje od znoja na odeći i neugodan miris koji širimo predstavljaju čest problem. Iako se miris može i prekriti dezodoransom, ostaju mrlje koje sigurno ne želimo da imamo.

 • Arial, Times New Roman, a sada i CavezPro Arial, Times New Roman, a sada i CavezPro

  Obožavaoci bivšeg venecuelanskog socijalističkog lidera Uga Čavesa osmislili su još jedan način kako da održe živu uspomenu na njega - font koji omogućava korisnicima interneta da kucaju u stilu rukopisa El komandante-a.

 • Autistični mladić ne može da izgovori rečenicu, ali peva savršeno Autistični mladić ne može da izgovori rečenicu, ali peva savršeno

  Britanac Martin Finn (23) iz Etertona, pati od autizma u toj meri da teško može da izgovori više od tri povezane reči. Međutim, Martin peva skoro savršeno, a nema tremu čak ni pred mnogobrojnom publikom.

 • Na današnji dan umro je čuveni Van Gog Na današnji dan umro je čuveni Van Gog

  Jedan od najpoznatijih, najcenjenijih i najuticajnijih slikara na svetu, Vinsent Van Gog, umro je na današnji dan 1890. godine pošto je dva dana ranije pucao sebi u prsa.

 • Tigrovi na ivici opstanka Tigrovi na ivici opstanka

  Tigrovi se nalaze na ivici opstanka, jer je njihova populacija u divljini opala za 97 odsto u poslednjih 100 godina, saopštio je danas Svetski fond za prirodu (WWF).

 • FB nije medij, evo šta to znači FB nije medij, evo šta to znači

  Fejsbuk, Tviter i ostale društvene mreže, blogovi i forumi nisu mediji po novom Zakonu o javnom informisanju. S jedne strane, to ih čini oazom velike slobode u kojoj nisu obavezni da, poput medija, navode izvore ili štite pretpostavku nevinosti, ali ih ne lišava sasvim ni odgovornosti za napisanu reč.

 • I elektronske cigarete izazivaju rak I elektronske cigarete izazivaju rak

  Posle prvobitnog oduševljenja elektronskim cigaretama usledilo je razočaranje. Istraživanje koje su sproveli američki stručnjaci, pokazalo je da e-cigarete mogu učiniti bakterije otpornijima na antibiotike, a mogu da izazovu i rak.

 • Izgubljeni u svemiru - niko ne zna gde su geko gušteri Izgubljeni u svemiru - niko ne zna gde su geko gušteri

  Svemirom lutaju mali tropski gušteri koje su ruski naučnici poslali u orbitu 18. jula na satelitu Foton-M4, iz kosmičkog centra u Bajkonuru.

 • Hrana koja reguliše apetit Hrana koja reguliše apetit

  Zdrava ishrana traži zdrave navike, a jedna od prvih koju propustimo je - zabrana grickalica. Čim nas uhvati glad, navalimo na nešto iz frižidera ili kesice, ne stavljamo na tanjir da ne bismo videli koliko smo pojeli i sav trud ode...

Preporuke prijatelja
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Medija centar Tanjug
Android NM