23.10.2018 Beograd

Ovaj problem ima svaka druga osoba, a pomaže jednostavna vežba

Ovaj problem ima svaka druga osoba, a pomaže jednostavna vežba Foto: Pixabay
Svaka druga osoba na svetu ima problem sa donjim delom leđa govore podaci Svetske zdravstvene organizacije. Svaka aktivnost koja se nepravilno, naglo ili dugotrajno izvodi može da prouzrokuje bol u leđima čak i kod aktivnosti kod kojih nije direktno aktivna kritična regija.

"Iz mog trenerskog iskustva vam mogu reći da su najugroženije osobe koje mnogo sede ili imaju problem sa viškom kilograma, pa tek onda radnici angažovani na teškim fizičkim poslovima", rekao je profesor sporta i fizičkog vaspitanja Milan Zarić.

Jačanje isključivo mišića lumbalne regije neće pomoći, čak može i da odmogne, naročito ako praktikujete pokrete hiperekstenzije, odnosno klasične leđnjake.

Prevencija bola u donjem delu leđa, dodaje profesor, podrazumeva jačanje trbušnjaka i mišića sedalne regije, kao i jačanje i istezanje mišića zadnje lože i lumbalne regije.

Svaka od navedenih grupa je veoma važna i svaka ima svoju ulogu.

Uz trening, neizostavan deo je oporavak u vidu masaže, ali i tople i hladne kupke kao i hidro masaže koju možete praktikovati kod kuće. Spisak vežbi koje treba raditi je veliki, ali je neodgovorno predlagati plan treninga jer ne postoji opšti plan za svakoga od nas.

Kičma je kompleksan sistem koji grade 33 pršljena međusobno povezana zglobovima, ligamentima, mišićima i umetnutim međupršljenskim hrskavičavim kolutovima.

Kičmeni pršljenovi su zavisno od dela kičmenog stuba kojem pripadaju podeljeni na pet grupa.

Najviše postavljeni u ovom pršljenskom nizu nalaze se vratni i ima ih sedam. Sledeća grupa su 12 grudnih, niže su slabinski (lumbalni) kojih ima pet, pa pet krsnih. Najniže u ovom pršljenskom nizu su postavljeni trtični pršljenovi kojih obično ima četiri, i trtični i krsni su označeni kao lažni pršljenovi jer su oni međusobno srasli i grade krsnu, odnosno trtičnu kost.

Iskliznuće ili hernijacija diska čest je uzrok bolnog sindroma u slabinskom predelu kičmenog stuba, odnosno bola u donjem delu leđa, da bi se takva povreda sprečila potrebno je na adekvatan način ojačati muskulaturu. 

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side