29.03.2017 Beograd

Paralizovani čovek pokreće ruku pomoću misli (VIDEO)

Paralizovani čovek pokreće ruku pomoću misli (VIDEO) Foto: prtscr ytb
Čovek koji je paralizovan posle saobraćajne nestreće ponovo može da pokreće ruku zahvaljujući električnom implantu ugrađenom u mozak i senzorima u ruci koji primaju signale iz mozga, preneo je danas britanski list Gardijan (Guardian).

Ova eksperimentalna tehnologija je prva u svetu uspela da putem neuralne kontrole omogući funkcije šake potpuno paralizovanoj osobi. Tehnologiju je proizveo univerzitet u Klivlendu, u Ohaju.

Bil Kočevar (53), koji je paralizovan ispod vrata pošto je udario motorom u kamion, posle osam godina opet može da pije i da se hrani bez ičije pomoći.

"Mislim na ono što želim da uradim i sistem to uradi za mene", rekao je Kočevar za Gardijan.

Proces je još spor, ali naučnici koji stoje iza tehnologije kažu da je pokazano da zamisao funkcioniše i da se nadaju da će na kraju postati uobičajen način lečenja paralize, kao i da će električna kola i senzori biti ugrađeni ispod kože i bežično povezani.

"Do sada smo uspeli da čoveku sa tetraplegijom omogućimo da ispruži ruku i hvata stvari, što znači da će moći sam da jede i pije. Sa daljim razvojem, nadamo se da ćemo omogućiti širi krug radnji, što bi značajno pomoglo paralizovanim ljudima", rekao je Bolu Adžiboje, jedan od autora istraživanja.

Funkcionalna električna stimulacija (FES) mišića i nerava je i pre pokušavana na paralizovanim pacijentima, ali je do sada morala da bude aktivirana nekim pokretom.

Kočevaru je operacijom u deo mozga zadužen za kretanje ruku ugrađen implant povezan s kompjuterom. Bilo je potrebno četiri meseca treninga da bi kompjuter mogao da prepozna signale koje dobija od implanta.

Zatim mu je u ruku ugrađeno 36 elektroda, za pokretanje prstiju, ručnog zgloba, lakta i ramena.

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side