03.08.2014 Beograd

Pogled nikada ne vara

Pogled nikada ne vara
Pogled posmatrača nikad ne vara, kažu naučnici koji su proučili proces nesvesnih, automatskih pokreta očiju, dok mozak procenjuje namere i donosi sud o nepoznatoj osobi

Kada se zapitate da li ima šanse da se susret sa osobom koja vam se dopada pretvori u nešto više od avanture, prisetite se njegovog prvog pogleda prilikom upoznavanja.

To da li je očima „milovao“ vaše lice ili je diskretno „šetao“ po celom telu - može vam mnogo reći o njegovim namerama. Pogled posmatrača nikad ne vara, tvrdi grupa naučnika koji su upravo objavili opsežnu studiju u stručnom časopisu „Psychological Science“.

Mnogi će to nazvati „izmišljanjem tople vode“, ali pogrešiće. Jer naučnici se nisu bavili analizom svima dobro poznatih dugih, zapaljivih pogleda koji „maze“ figuru potencijalnog partnera, s namerom da ga zavedu. Oni su detaljno proučili proces nesvesnih, automatskih i veoma brzih pokreta očiju, dok naš mozak procenjuje namere i donosi sud o nepoznatoj osobi.

Polazeći od rezultata dosadašnjih istraživanja, koja su pokazala da ljubav i seksualna želja aktiviraju različite delove ljudskog mozga, direktorka Laboratorije za neurologiju Univerziteta u Čikagu dr Stefani Kačiopo okupila je grupu američkih i švajcarskih naučnika. Njena ideja je bila da provere da li se te razlike mogu uočiti i u pogledu.

Grupa studenata zamoljena je da po nekoliko munuta posmatra dve serije crno-belih fotografija na kojima su prikazane scene koje bude različita osećanja. Naučnici su otkrili da se kod onih koje evociraju ljubav pogled posmatrača uvek zadržava na licu prikazane osobe, dok se kod scena koje bude seksualnu želju, oči vrlo brzo - za oko pola sekunde - spuštaju ka drugim delovima tela.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side