Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne
23.04.2019 Beograd

Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne

Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne
Na početku beše pokret... i od nastanka vremena, igra je snažno sredstvo izražavanja i slavlja. Pronađena na muralima egipatskih faraona i inspirativna njenim kreatorima, do danas. Igra se koristila da dočara bogove i boginje, sa svim onim što oni predstavljaju u značajnom i pojmovnom, od ravnoteže iz koje proizilazi pravda, do muzikalnosti, ritmičnosti, individualne i kosmičke svesti...

Autorka: Karima Mansur

Jednom sam pročitala da se “u vreme faraona smatralo da igra istovremeno uzdiže duh publike i učesnika. Muzika i igra vezuju se za najviše impulse ljudskog stanja, istovremeno predstavljajući utehu prilikom životnih razočarenja i gubitaka“.

Pokret je jezik kojim govore svi. Pokret je univerzalni govor koji pripada svima. Poziv da se otvore sva čula. Slušanje je ono što je potrebno, slušanje bez uplitanja, slušanje bez prosuđivanja, slušanje u tišini i omogućavanje pokretu da prođe kroz telo u trenutku, jer je sve u nama i oko nas u pokretu, u konstantnoj dinamici. Telo ne laže zato što sluša jednu istinu i manifestuje je. Prateći sopstvene otkucaje srca, ljudima je dato da igraju igru života, koja zahteva pokret, agilnost i prilagodljivost, konstantnu promenu koreografije.

U današnje vreme, doba u kome su ljudske veze i povezanost preuzeli nova pravila, i koje nas je dovelo do najniže tačke naše sposobnosti da se povežemo, igra postaje najtraženija mogućnost za ponovno uspostavljanje komunikacije. Igra nas vraća korenima, u kulturnom smislu, ali i u najužem senzibilnom, ličnom, individualnom, sve do kraja ili do srca... A kad se povežemo sa sobom, kad slušamo svoj unutrašnji ritam, onda smo u stanju da uspostavimo vezu i sa drugima, i da komuniciramo.

Igra je mesto gde se kulture spajaju, a granice padaju otvarajući prostor inkluzije i jedinstva, kroz neizgovoreni jezik univerzalnosti.

Telo je instrument izražavanja, instrument za naš glas, naše misli, naša osećanja, našu istoriju, naše biće i postojanje, našu čežnju da se izrazimo, kroz kretanje. Igra je prostor koji dozvoljava povezivanje sa istinom. Igra nam omogućava da osetimo celinu, i na taj način pronađemo mir, i tišinu kroz koju možemo da čujemo, slušamo, govorimo i učimo.

Pokret i igra čine da uspemo da hodamo vertikalno i horizontalno, da se krećemo od gore do dole... Pokret i igra mogu stvoriti i reorganizovati haos, ili ne. Jer igrajući, mi postajemo sposobni da stvaramo sopstvene realnosti i prolazne, kratkotrajne trenutke jedan za drugim. Trenutke koji nas mogu dodirnuti i ostati u našim sećanjima, nadahnuti i promeniti iz korena. To je snaga istinskog izraza, a time i moć igre.

Igra je isceliteljska. Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne.

Pozivam ljude da idu izvan granica, izvan krize identiteta, izvan nacionalizma i izvan okvira. Možemo li se osloboditi ograničenja i pronaći pokret i zamah na tom univerzalnom jeziku. Pozivam sve da igraju od srca, do njihove unutrašnje istine, jer unutrašnji pokreti vode do unutrašnjih revolucija, gde se mogu desiti stvarne promene.

Autorka poruke za 2019. je Karima Mansur, istaknuta igračica, koreografkinja i pedagoškinja iz Egipta

autor: MIM izvor: NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side