Preminuo slavni poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki
29.03.2020 Beograd

Preminuo slavni poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki

Preminuo slavni poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki Foto: AP/Czarek Sokolowski
Slavni poljski kompozitor Kšištof Penderecki, najznačajniji predstavnik poljske modernističke i avangardne muzike, umro je danas u Krakovu u 86. godini, nakon duge i teške bolesti, saopštilo je Udruženje Ludviga van Betovena u Poljskoj, na čijem čelu je udovica Pendereckog.


Rođen 23. novembra 1933. godine u Dembici u Poljskoj Penderecki u detinjstvu je učio violinu i klavir a kasnije je studirao na Muzičkoj akademiji u Krakovu, čiji je jedno vreme od 1972. godine bio rektor.

Za 60 godina komponovanja ostavio je u svom opusu četiri opere, osam simfonije i niz kompozicija za orkestar, horske kompozicije na verske tekstove i iako svetski priznati kompozitor klasične muzike nije se bojao da prelazi žanrove i koketira i sa popularnom muzikom a komponovao je i filmsku muziku.

Međunarodno priznanje Penderecki je stekao i kao dirigent svojih i dela drugih kompozitora.

Među njegova najpoznatija dela spadaju Žrtvama Hirošime - tren za 52 gudačka instrumenta, Simfonija br 3, Poljski rekvijem ili Pasija po Luki.

Njegovu muziku koristili su mnogi filmski režiseri, recimo Vilijam Fridkin u "Egzorcistu" ili Stenli Kjubrik u "Isijavanju" a novije je za film "Katin" Andžeja Vajde komponovao muziku.

Kšištof Penderecki je za svoje kompozicije i dirigovanje ocenjen nizom prestižnih poljskih i međunarodnih nagrada, između ostalog četiri puta je nagrađivan prestižnim nagradama Gremi američke Akademije za diskografsku umetnost i nauku.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side