10.11.2018 Beograd

Razlika u kvalitetu Nutele zbog tradicije i ukusa potrošača

Razlika u kvalitetu Nutele zbog tradicije i ukusa potrošača Foto: pixabay
Mari Pol Benasi, direktorka Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, na okruglom stolu o pravima potrošača u Zagrebu, rekla je da su razlike u kvalitetu Nutele rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije i ukusa potrošača.

Proteklih godina različite studije u nekim državama, članicama Unije ukazale su na to da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica.

Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzoraka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi.

Na panel diskusiji "Dijalog o pravima potrošača" koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva ekonomij, preduzetništva i zabata i Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualnog kvaliteta proizvoda na evropskim tržištima.

U raspravi je bilo reči i o slučaju razlika u kvalitetu Nutele.

"Razgovarali smo s Fererom, vlasnikom proizvoda Nutele i oni su nam objasnili da imaju dva recepta. Originalni je recept onaj iz Italije, a dostupan je u svim zemljama članicama osim u Nemačkoj. Tamo se koristi drugačiji recept", rekla Benasi.

"Ferero radi na promeni recepta s ciljem da približi italijanski recept svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni italijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama", dodala je Benasi.

Benasi je rekla da ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji i da puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi.

Nutela koja se prodavala u Hrvatskoj sadržavala je veći udeo surutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mleka čiji je udeo bio veći u nemačkoj Nuteli.

Zakon EU o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da veruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako se znatno razlikuju po sastavu i karakteristikama.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pre nego što sretnemo savršenog, moramo imati posla sa ova četiri tipa muškarca Pre nego što sretnemo savršenog, moramo imati posla sa ova četiri tipa muškarca

  Kažu, da moraš poljubiti mnogo žaba, dok konačno ne pronađeš princa. Mi svakako mislimo da do onog pravog, gotovo svaka žena u svom životu ima posla sa određenim tipovima muškarca, koji su joj bili lekcija o muško ženskim odnosima, pre nego što je srela svog gospodina savršenog.

 • Žena se probudila posle 27 godina u komi Žena se probudila posle 27 godina u komi

  Priča o ženi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se posle 27 godina probudila iz kome nalazi se na naslovnim stranama svetskih medija.

 • Godišnje popiju punu kadu alkohola Godišnje popiju punu kadu alkohola

  U Nemačkoj se konzumiraju velike količine alkohola i svaki Nemac godišnje u proseku popije kadu punu pića, pokazao je godišnji izveštaj o bolestima zavisnosti, prenosi Poslovni dnevnik.

 • Trajni lak: Da ili ne? Trajni lak: Da ili ne?

  Negovane ruke i uredni i sređeni nokti, uvek ostavljaju utisak negovane žene, jer je reč o delu tela, koji mnogima prvo zapadne za oko.

 • Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta

  Muškarci obično sazrevaju pored žene koju vole, ali posebno se menjaju, kada od vas dvoje, postanete porodica od vas troje. Ako do sada niste bili sigurni šta se kod muškaraca promeni kada postanu očevi, mi smo izdvojili nekoliko neminovnih promena u njihovom ponašanju.

 • Žene su bolje u prikrivanju preljube Žene su bolje u prikrivanju preljube

  Naučnici su utvrdili da žene mogu da prepoznaju da će muškarac biti neveran samo gledajući u njegovo lice, ali muškarci ne poseduju te sposobnosti da otkriju preljubnicu.

 • Svako zaslužuje drugu šansu Svako zaslužuje drugu šansu

  Da li emotivnom partneru treba dati još jednu priliku? U ljubavi nema mesta sujeti i egu, dajte sebi vremena da razumete partnera, zašto je nešto uradio i da li u tome ima i vaše krivice

 • Istraživanje: I jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara Istraživanje: I jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara

  Čak i umereno konzumiranje alkohola povećava krvni pritisak i šanse za razvoj moždanog udara, suprotno ranijim tvrdnjama prema kojima jedno do dva pića dnevno imaju zaštitnu ulogu za srce, ustanovili su naučnici u velikom istraživanju čije su rezultate objavili u naučnom časopisu Lancet.

 • Evo kako da ublažite simptome alergije Evo kako da ublažite simptome alergije

  Sve više ljudi je generalno osetljivo na alergene iz prirode, a posebno su ugroženi stariji oslabljenog imuniteta. Probleme prave trava i drveće, ali i prašina, buđ, životinjska dlaka...

 • Ustajanje uz okrepljujuće vežbe Ustajanje uz okrepljujuće vežbe

  Kada vas sat budi, ne skačite iz kreveta, već ga u trenutku kada zazvoni isključite i, ako je moguće, odspavajte još 10 minuta. Nakon toga, ostanite nakratko ušuškani u postelji i uradite nekoliko okrepljujućih vežbi

 • Ako vam je pao imunitet i pojavio se herpes, evo kako da ga se rešite Ako vam je pao imunitet i pojavio se herpes, evo kako da ga se rešite

  Herpes na usnama je veoma neugodna pojava. Pored toga što pecka, svrbi i dugo traje, može da predstavlja i estetski problem.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side