16.03.2018 Beograd

Šaka badema protiv prehlade

Šaka badema protiv prehlade Foto: Pixabay
Cink je jedan od malobrojnih minerala koji se u organizmu čoveka nalazi u tragovima. Izuzetno je važan za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, normalan rad organizma, njegov rast i razvoj.

Savršen je antioksidans, pomaže zarastanju rana, sprečava uvećanje prostate. Otklanja impotenciju, a kod steriliteta utiče na stvaranje testosterona. Bitan je i za rast i razvoj novorođenčadi.

Pomaže u oporavku ćelija, reguliše rad štitaste žlezde koja kontroliše metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma. Održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa, a kosu čini sjajnijom.

Cink treba uzimati u zimskim mesecima i to neprekidno šest do osam nedelja, savetuju stručnjaci. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam. Ukoliko se ne unosi u dovoljnim količinama može da dođe do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama, opadanja kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i slabljenja seksualnog nagona...

Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, pasulju, siru, pšeničnim klicama. Nalazi se i u zrnima žitarica, spanaću, boraniji, grašku, jajima, mleku, semenu bundeve, pivskom kvascu. Ima ga i u govedini, živinskom tamnom mesu, nemasnoj svinjetini i morskim plodovima.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side