15.04.2018 Beograd

Samo jedno piće dnevno može skratiti život

Samo jedno piće dnevno može skratiti život Foto: pixabay
Samo jedno alkoholno piće dnevno može vam skratiti život, pokazalo je novo veliko istraživanje univerziteta Kembridž.

Skraćivanje života raste s povećanjem unosa alkohola pa oni koji nedeljno popiju 18 ili više pića izgube do pet godina života, prenosi BBC.

Stručnjaci kažu da rezultati ovog istraživanja dovode u pitanje teze da je umereno konzumiranje alkohola dobro za zdravlje.

Naučnici su upoređivali zdravlje i navike konzumiranja alkohola u 19 zemalja i računali koliko bi života ljudi zbog toga mogli izgubiti ako bi istu količinu alkohola dnevno unosili od 40. godine života do kraja života.

Utvrdili su da je gornja granica sigurnosti uz koju ne raste rizik od prevremene smrti 12,5 alkoholnih jedinica nedeljno što odgovara, na primer, pet čaša od 1,75 decilitara srednje jakog vina.

Oni ističu da konzumiranje bilo koje količine alkohola povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za svakih 12,5 alkoholnih jedinica nedelja rizik raste: za 14 odsto za moždani udar, za 24 odsto za smrtonosnu hipertenzivnu bolest, za devet odsto za zaustavljanje srca i za 15 odsto za smrtonosnu aortalnu aneurizmu.

Konzumiranje alkohola bilo je povezano s nižim rizikom od nesmrtonosnih srčanih bolesti, ali naučnici kažu da su koristi poništene povećanim rizicima za druge oblike srčanih bolesti.

Ranija istraživanja sugerisala su da konzumiranje crnog vina može da koristi srcu.

Ranije dansko istraživanje pokazalo je i da je konzumiranje tri do četiri pića nedeljno povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

"Ovo istraživanje jasno pokazuje da, kad se podvuče crta, nema koristi za zdravlje od konzumiranja alkohola, što je obično slučaj sa stvarima koje predobro zvuče da bi bile istinite", kaže Tim Čiko, profesor kardiovaskularne medicine sa Univerziteta Šefild, koji nije bio uključen u studiju.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side