15.03.2019 Beograd

Savremeno, alternativno pozorište: Politički potpuno nekorektno

Savremeno, alternativno pozorište: Politički potpuno nekorektno
Gradonačelnik, reklo bi se, na ivici snage razumevanja: Pa dobro, da li si ikad uopšte pokušao da imaš seks sa ženom? Merlin: Ne. A vi s krokodilom?

Ovo je jedan od najduhovitijih dijaloga, koji istovremeno precizno oslikava okosnicu predstave 55 gej nijansi kosovskog pisca Jetona Neziraja, a u izvedbi trupe Qendra Multimedia, koju je njujorška publika u prilici da gleda tokom ove nedelje u La Mama pozorištu u Ist Vilidžu

Piše: Marija Šajkaš

 

Predstavljena kao politički potpuno nekorektna, predstava 55 gej nijansi postavlja pitanje do koje mere su ljudska prava podržana na Balkanu, da li je moguće pomirenje starog i novog, ruralnog i urbanog svetonazora, ili još eksplicitnije – kad će se kod nas dogoditi seksualna revolucija?


BALKANSKI BLUZ: U suštini, u pitanju je dobro poznati balkanski bluz. U lokalnoj zabiti, negde u regionu, Evropska unija namerava da uloži milion evra u izgradnju moderne fabrike i time drastično poveća zaposlenost. Evropa, po običaju, ne izvozi samo know-how nego i sopstvene vrednosti, pa je u pitanju pogon za proizvodnju prezervativa – od savremenih materijala i u tri veličine. Zaplet počinje onog trenutka kad upravnik buduće fabrike, inače Italijan, svraća do opštine tražeći dozvolu da se u gradu venča, ali ne prpošnom sekretaricom, u čijem je opisu posla, kako kasnije saznajemo, i masiranje donjih mišića predstavnika vlasti, nego lokalnim stanovnikom po imenu Merlin.
SUDAR SVETOVA: Tokom predstave američka publika saznaje ono što je nama odavno poznato. Da predstavnici vlasti, pred inspekciju EU koja je zabrinuta za ljudska prava LGBT populacije u mestu, režiraju doček tako što se osobe istog pola ljube na stepeništu opštinske zgrade, koje, u trenutku dolaska visoke delegacije riba lično predsednik opštine. Predstavnica EU naglas hvali očigledan progres koje je mesto napravilo, a u sebi misli, ali ne sme glasno da izgovori – kako je, zapravo, očigledno prave budalom. Dva posebno zanimljiva glasa pripadaju Drvetu – koje stoji preko puta opštinskih prozora dugi niz godina i daje svoje viđenje događaja u kancelarijama, i Pisaće Mašine glavne sekretarice od koje saznajemo kakva se sve pisma i dokumenta provlače opštinom.

Opštinari, koji unapred strahuju da će njihovo mesto zauvek biti zapamćeno po neprirodnom braku, u nameri da isti spreče, rade ono po čemu je balkanska administracija dobro poznata. Zatežu, traže dodatna dokumenta, u nameri da skrenu pažnju čupaju lokalno drveće i sade palme i na kraju pišu premijeru lično pitajući ga kako je moguće da je Ustavom njihove zemlje ovakav brak uopšte moguć. Paralelno sa opisanim akcijama, idu i pokušaji urazumljivanja Merlina, pa otuda i dijalog sa početka teksta koji jezgrovito oslikava sudar svetova.ŠTA BI BILO: U La Mami, koja je među najpoznatijim scenama u Njujorku kad je u pitanju savremeno, alternativno pozorište, dosad su odigrane dve predstave 55 gej nijansi, obe pred punom salom i uz odobravanje i čak ovacije iz publike. Prema rečima Jetona Neziraja, na ideju da napiše predstavu došao je u trenutku kad je pokušao da zamisli šta bi se desilo da na Kosovu, u čijem Ustavu zaista postoji garantovana mogućnost registracije istopolnih brakova, neko pokuša i da ostvari to proklamovano pravo. Predstava je, uglavnom uz policijsku pratnju, pre Njujorka igrana u Prištini, Gnjilanu, Đakovici, Uroševcu, Peći, Tirani, Skoplju, Hradec Hralovu u Češkoj i u Subotici. Odmah posle Amerike, gostovanja su zakazana za gradove u Švajcarskoj i Nemačkoj, što je početak evropske turneje. U okviru koje, nadamo se, stigne i do Beograda. Na kraju, i mi smo jedni od kandidata za EU.

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vežbama izdržaja ojačajte celo telo Vežbama izdržaja ojačajte celo telo

  Da biste ojačali mišiće stomaka, zadnjice, kukova, ali i leđa i ramenog pojasa, radite vežbe izdržaja. One su vrlo jednostavne, ali to ne znači da su lake. Potrebno je da za njih odvojite po 10 minuta svakog dana i rezultat će vrlo brzo postati vidljiv.

 • Par dinja u Japanu prodat za 40.000 evra Par dinja u Japanu prodat za 40.000 evra

  U rekordnoj prodaji par japanskih dinja doneo je vlasniku gotovo neverovatnih pet miliona jena (oko 40.000 evra). Na prvoj aukciji sezone dinje uzgojene u Jubariju, gradu u prefekturi Hokaido, dostigle su astronomsku cenu.

 • Marina Abramovič posle 44 godine ponovo u Beogradu Marina Abramovič posle 44 godine ponovo u Beogradu

  Dugoočekivana retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović, jedne od najvećih svetskih umetnica, biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine.

 • Kolumbijac se bori protiv krijumčara uzgajanjem žaba Kolumbijac se bori protiv krijumčara uzgajanjem žaba

  Kolumbijac Ivan Lozano se godinama bori protiv ilegalne trgovine retkim tropskim žabama, koje sam legalno uzgaja i kolekcionarima prodaje po nižim cenama.

 • Fejsbuk uklonio tri milijarde lažnih naloga za šest meseci Fejsbuk uklonio tri milijarde lažnih naloga za šest meseci

  Kompanija Fejsbuk saopštila je danas da je uklonila više od tri milijarde lažnih naloga od okotobra do marta, što je dva puta više nego prethodnih šest meseci.

 • Šimpanze jedu i kornjače Šimpanze jedu i kornjače

  Divlje šimpanze su primećene kako uživaju u neobičnoj poslastici - kornjačama čije oklope razbijaju o debla drveća, rekli su danas naučnici.

 • Kobno buđenje u mraku i manjak vode Kobno buđenje u mraku i manjak vode

  Ustajete mrzovoljni i ostajete takvi čitav dan, a ne znate pravi razlog takvog stanja. Uzrok za mrzovolju najverovatnije postoji, samo treba otkriti greške kojih često nismo ni svesni, poručuju stručnjaci.

 • Nerviranje zbog šefova i kolega Nerviranje zbog šefova i kolega

  Rezultati jedne internet ankete pokazali su da je čak 65 odsto zaposlenih pod stresom na radnom mestu, a kod 10 procenata radnika to značajno utiče na produktivnost.

 • Džefri Raš dobio dva miliona dolara odštete zbog klevete Džefri Raš dobio dva miliona dolara odštete zbog klevete

  Australijski glumac Džefri Raš dobio je ukupno 2,9 miliona australijskih dolara (dva miliona američkih dolara) odštete u slučaju klevete protiv novinskog izdavača i novinara zbog izveštaja u kom su naveli da je optužen za neprikladno ponašanje prema jednoj glumici, saopšteno je danas.

 • Severna Makedonija ipak prva po glasovima žirija na Evrosongu Severna Makedonija ipak prva po glasovima žirija na Evrosongu

  Evropska radiodifuzna unija (EBU) obelodanila je da je koristila netačne rezultate u nadmetanju za pesmu Evrovizije ove godine.

 • Izraelski naučnici napravili pivo s kvascem iz biblijskih vremena Izraelski naučnici napravili pivo s kvascem iz biblijskih vremena

  Grupa izraelskih naučnika upotrebila je kvasac iz drevnih glinenih posuda, od kojih su neke stare 5.000 godina, korišćen za pravljenje piva u biblijska vremena i iskoristila ga da napravi moderno piće.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side