14.02.2018 Valensija

Španski 80-godišnji penzioner u studentskom programu Erazmus

Španski 80-godišnji penzioner u studentskom programu Erazmus Foto: pixabay
Jedan od učesnika sledećeg programa Evropske unije za razmenu sdenata Erazmus je i Migel Kastiljo, osamdesetogodišnji Španac iz Valensije, penzionisani notar s četiri bajpasa, koji upravo studira istoriju, a sledeće sedmice će otputovati u Veronu u sklopu univerzitetskog školovanja.

Kastiljo je oženjen, ima troje dece i šestoro unučadi. Srčani udar je pretrpeo nakon penzionisanja kad su mu ugrađeni bajpasovi, posle čega svaki novi dan u životu doživljava kao poklonjen.

"Ubrzo po oporavku, rekao sam sebi: 'Želim da uradim nešto netipično za penzionera. Istorija me je uvek zanimala i sve u vezi s njom, posebno savremene teme", rekao je Kastiljo španskoj novinskoj agenciji EFE, preneo je EURACTIV.com.

Iako je u devetoj deceniji, Kastiljo nema predrasuda u vezi sa svojim poodmaklim dobom u odnosu na kolege na kursu i tvrdi da se oseća kao i ostali studenti. "Sjajno se odnose prema meni, godine nisu nikakav problem".

Zato je bez razmišljanja odlučio da se prijavi za stipendiju Erazmus, pošto ga je ohrabrio jedan od njegovih univerzitetskih profesora. Kastiljova porodica već pravi planove da ga poseti u severnoj Italiji za vreme trajanja programa.

Kastilju to neće biti prvi susret sa Italijom. Pre nego što se zaposlio kao notar, bio je profesor na Univerzitetu u Barseloni i za to vreme dva meseca je boravio u Rimu i Bolonji.

A u Veroni je pre 42 godine bio sa suprugom kako bi slušao koncert legendarne grčke operske dive Marije Kalas. "Zato sam izabrao Veronu", priznao je Kastiljo.

"Ljudima mojih godina poručujem da ne sede u kući nego da se otvore prema svetu jer mi još možemo da društvu damo mnogo toga i isto tako da od njega i dobijemo", dodao je Kastiljo.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side