05.06.2019 Beograd

Srbija i svet obeležavaju Dan zaštite životne sredine

Srbija i svet obeležavaju Dan zaštite životne sredine Foto: Beta/AP/Amel Emric
U Srbiji i svetu danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, koji je ove godine posvećen borbi protiv zagađenja vazduha.

 

 


Istraživanja pokazuju da je 90 odsto svetske populacije izloženo zagađenju vazduha, kao i da u svetu godišnje od zagađenja vazduha prevremeno umire sedam miliona ljudi, a da su posebno ugroženi deca i siromašni.

Prema podacima Sveske zdravstvene otrganizacije, zbog zagađenje vazduha u Srbiji godišnje umre oko 6.000 ljudi.

Cilj ovogodišnjeg obeležavanja 5. juna je da se motiviše javno mnjenje, da se pokrenu vlade, industrija, zajednice i pojedinci, kako bi se istražili obnovljivi izvori energije i zelene tehnologije i kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom sveta.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji su ustanovile Ujedinjene nacije 1972. godine, Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije organizuje svečanost u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Cilj tog okupljanja, na kome se očekuju predstavnici stručnih i naučnih ustanova i institucija, nevladinih organizacija i medija, jeste da još jednom upozori na značaj zaštite životne sredine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side