18.08.2018 Beograd

Šta to pse tragače čini tako posebnim?

Šta to pse tragače čini tako posebnim? Foto: Pixabay.com
Kada je u pitanju rešavanje zločina, psi tragači su takvi profesionalci da američki sudovi prihvataju dokaze koje oni obezbede.

Klasifikovani kao goniči nasuprot hrtovima, brzim psima koji vizuelno slede plen, tragači po krvi imaju izrazito moćan njuh, koji se vekovima koristi da bi se ušlo u trag nestalim ljudima i kriminalcima.

Prema nekim procenama, mirisna membrana ovih pasa je 40 puta veća od ljudske. Viseća koža na njihovim njuškama, uključujući tu i obešena usta i podvaljke, oklembešene uši i obilje bala, sve to pomaže tragačima pri „usisavanju” mirisnih molekula, tvrdi Lisa Harvi, biolog sa kalifornijskog Koledža Viktor Veli.

Iskusni tragači mogu da slede dva dana star miris čoveka kroz gužvu, vetar i kišu. Ali mogu da budu i dovedeni u zabludu. „Ne mogu uvek da uoče razliku između identičnih blizanaca”, kaže Harvijeva, čije istraživanje ukazuje na to da ovi psi mogu da nanjuše nešto što je u vezi sa genetikom određene osobe. „Ljudski miris je za njih poput otiska prsta”, kaže Dag Lauri, predsednik američke Nacionalne asocijacije policijskih pasa tragača.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side