09.05.2013 Beograd

Šta znače poljupci u obraz, ruku...

Šta znače poljupci u obraz, ruku... Ilustracija (sxc.hu)
Kad se usne spoje, aktivira se čitava mreža neurona, pojačano luče hormoni, telo obuzima zadovoljstvo, uzbuđenje, strast, požuda... kada se desi poljubac, čak i onaj usputni prijateljski, uživaju i telo i psiha.

Ovaj najstariji vid komunikacije između ljudi pokazuje ljubav, nežnost i naklonost ali i utehu, poštovanje, saosećanje, tvrde italijanski psiholozi. 

Jer, poljupci nisu samo "razgovor" između ljubavnika već i vrlo važan deo komunikacije s bliskim ljudima, prijateljima, rodbinom, porodicom. 

Prijateljski poljubac u obraz prilikom susreta znak je bliskosti, pogotovo kada osoba koja ga upućuje dlanovima obuhvati obraze onog koga ljubi. 

Poljubac u ruku znak je poštovanja, ponekad romantičnih misli, a, prema legendi, veliki svetski ljubavnici ljubili su ruku dame kako bi po mirisu njene kože otkrili koliko je zainteresovana za njih. 

Poljubac u čelo koji roditelji često upućuju deci, smatra se zaštitničkim gestom, a istraživanja koja su sproveli italijanski naučnici pokazuju da deca koju roditelji svakodnevno ljube napreduju i razvijaju se u jače ličnosti. 

Poljubac u oko smatra se najromantičnijim jer on budi jače emocije i raspaljuje čula, pošto su očni kapci vrlo osetljivi na dodir. Naučnici tvrde da su svakome potrebna bar četiri poljupca dnevno da bi izdržao stresni dnevni ritam i sačuvao zdravu psihu. 

Zagrljaj leči samoću, tugu, nemoć, pruža ljubav, utehu i hrani nas pozitivnom energijom. Dodir ne ostavlja tragove samo na površini kože već i na duši, a ponekad samo prisećanje na nežan zagrljaj, gest ljubavi i najdubljeg prihvatanja, čini da se osećamo dobro kao da se dogodio pre samo nekoliko sekundi.

autor: SA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Tri nesnimljena scenarija Srđana Dragojevića Tri nesnimljena scenarija Srđana Dragojevića

  Izdavačka kuća "Laguna" nije večeras pogrešila što je za promociju knjige "Pre nego što crvima kažem zdravo", koja obuhvata tri nesnimljena scenarija međunarodno poznatog reditelja Srađana Dragojevića, iznajmila Veliku salu u SKC, jer sva mesta s bila popunjena.

 • Holandija pustila u rad mašinu za stvaranje veštačkih talasa Holandija pustila u rad mašinu za stvaranje veštačkih talasa

  Holandske vlasti su danas pustile u rad uređaj koji je u stanju da pravi najveće veštačke talase na svetu, kako bi se testirala jačina različitih vrsta nasipa i druge zaštite protiv oluje."Želeli smo da u prirodi testiramo jačinu nasipa kad naiđe oluja s velikim talasima", rekla je holandska ministarka za infrastrukture Melani Šulc van Hagen.

 • Timočki govor – dijalekt koji nestaje Timočki govor – dijalekt koji nestaje

  Narodna biblioteka "Njegoš" organizovala je danas predstavljanje projekta "Čuvari nematerijalne baštine timočkih govora".

 • Stav očeva prema alkoholu važan za tinejdžersko pijanstvo Stav očeva prema alkoholu važan za tinejdžersko pijanstvo

  Istraživanje tajvanskih naučnika pokazuje da očevi imaju snažan uticaj na rizik za konzumaciju alkohola kod tinejdžera oba pola.

 • U Novom Sadu 12.000 folkloraša odigralo veliko kolo za Ginisa U Novom Sadu 12.000 folkloraša odigralo veliko kolo za Ginisa

  Na novosadskim ulicama i bulevarima danas je oko 12.000 igrača iz Srbije i još 10 zemalja, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigralo veliko kolo u nameri da obore Ginisov rekord u najdužem kolu na svetu.

 • Kada nauka i priroda opovrgavaju basne Kada nauka i priroda opovrgavaju basne

  Nisu svi mravi vredni i marljivi, niti su svi gavrani glupi i lakoverni, zaključak je istraživanja kojem je proveravana tačnost nekih od najpoznatijih svetskih basni.

 • "Smrtonosno oružje" postaje serija "Smrtonosno oružje" postaje serija

  Na pomolu je još jedna filmska "reciklaža": televizija Foks najavila je snimanje serije po akcionom trileru "Smrtonosno oružje".

 • Ljubav se rodi za četiri sekunde Ljubav se rodi za četiri sekunde

  Da li je osoba koju ste upravo sreli vaša srodna duša ili u nju nikada ne biste mogli da se zaljubite, možete da znate posle samo četiri sekunde. A ukoliko želite da se vi nekome svidite, imate najviše četiri minuta da to postignete.

 • Promene na licu ukazuju na skrivene znake bolesti... Promene na licu ukazuju na skrivene znake bolesti...

  Beli krug u dužici – može biti znak visokog holesterola. Povišen procenat masnoća može se manifestovati i masnim grudvicama ili bubuljicama na kapcima ili koži oko očiju

 • Mališani moraju da doručkuju Mališani moraju da doručkuju

  Stariji često preskaču doručak, žureći na posao, odnosno prvi obrok im je samo kafa. Istraživanja pokazuju i da mnoge majke decu šalju u školu bez doručka, računajući da mogu da izdrže do prve užine. Ipak, za mališane u razvoju ta navika može da bude pogubna.

 • Stiže nam duga topla zima... Stiže nam duga topla zima...

  Dolazi zima, ali ne - duga i hladna. Prema očekivanjima meteorologa, najoštrije godišnje doba, ove sezone ostaće bez oštrice. Očekuje nas, kažu, blaga zima, toplija od prethodne.

 • Naučnik ubrizgao sebi bakteriju "večnog života" Naučnik ubrizgao sebi bakteriju "večnog života"

  U sibirskom “večnom ledu” 2009. otkrivena je bakterija stara 3,5 miliona godina. Naučnici su nedugo potom otkrili da miševi i vinske mušice koje bivaju izložene ovoj bakteriji imaju bolji imunitet i duži životni vek.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending