15.01.2020 Beograd

Stopića pećina najposećeniji lokalitet u Srbiji u 2019.godini

Stopića pećina najposećeniji lokalitet u Srbiji u 2019.godini Foto: Turistička organizacija Zlatibora
Stopića pećina je u 2019. godini ostvarila rekordnu posetu i time postala najposećeniji lokalitet u Srbiji. Više o tome možete pročitati u nastavku mejla.

Stopića pećina najposećeniji lokalitet u Srbiji u 2019.godini

Stopića pećina je u 2019. godini imala 89 113 posetilaca. Sa ovom brojkom ovaj lokalitet drži rekord u Srbiji. Za one koji su atraktivnu pećinu sa bigrenim kadama već videli, a zatim se vraćali da je vide ponovo, lepa vest je da će od februara ponuda biti proširena sa oko 80 metara novog prostora sa kadama dubokim i do 7, 5 metara.

U Stopića pećini su u toku radovi na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. To će biti najatraktivniji ali ujedno i za uređenje najteži deo pećine jer će se tu nalaziti kade i do sedam i po metara dubine.Tu će biti i podvodna rasveta, plus rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini. Novi deo će biti dužine oko 80 metara i raspolagaće bogatim pećinskim ukrasima pa će pećina biti još izazovnija za obilazak.

Do sada je TO uradila dosta toga trudeći se da ovu prirodnu atrakciju učini dostupnom posetiocima: prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulaznu kapiju, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do tzv. Izvora života, kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu. Tokom zimskih dana prilazni put je očišćen i prohodan.

Za pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i razne prosvetne i naučno-istraživačke ustanove kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici vrši istraživanja u njoj.

Za radove u pećini su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Čajetina izdvojile oko 3, 5 miliona dinara. Inače, Opština je kupila u protekloj godini još 1 hektar zemlje u ovom zaštićenom području kako bi mogle da se neometano obave sve planirane aktivnosti.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side