Svetski stručnjaci i poznate ličnosti uputili Apel za prirodu
06.05.2019 Njujork

Svetski stručnjaci i poznate ličnosti uputili Apel za prirodu

Svetski stručnjaci i poznate ličnosti uputili Apel za prirodu Foto: Wikipedia
Nekoliko stotina svetskih stručnjaka i poznatih ličnosti uputilo je danas Apel za prirodu (Call4nature) kako bi vlade reagovale na alarmantni izveštaj UN o ekološkoj situaciji na Zemlji.

U otvorenom pismu Svetskog fonda za prirodu (WWF), traži se od svetskih lidera da odustanu o krčenja šuma, obustave ugrožavanje zemljišta i finansiranje svega što uništava prirodu.

U pismu se takođe traži zaštita mora, okeana i slatkih voda posebno od plastike, kao i prelazak na održive poljoprivredne prakse. Zahteva se i poštovanje sporazuma o klimatskim promenama.

Apel su između ostalih potpisali britanski primatolog Džejn Gudal, francuski klimatolog Žan Žuzel, bivši francuski ministar ekologije Nikola Ilo, direktorka Grinpisa Dženifer Morgan, kao i glumice Marion Kotijar, Žilijet Binoš i Izabela Ađani.

U izveštaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

Već postoji oko milion ugroženih vrsta, ritam se ubrzava tako da je priroda koja omogućava život čovečanstvu osuđena na propast ukoliko se ne dogodi "duboka promena" modela proizvodnje i potrošnje ljudske vrste, naveli su sručnjaci UN-a.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side