19.08.2018 Beograd

U EU i Srbiji više žena nego muškaraca

U EU i Srbiji više žena nego muškaraca Foto: pixabay
U svim zemljama Evropske unije i u Srbiji žene žive duže od muškaraca i ima ih više, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata, koje prenosi današnja Politika.

Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na sto muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estonij, gde na sto muškaraca dolazi 113 žena.

Iako Srbija nije deo EU, podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za njih je 78 godina.

U Srbiji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca, samo u seoskim sredinama živi više pripadnika muškog pola.

Prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se domaćin u kuhinji zadrži samo deset minuta.

Na čišćenje i sređivanje domaćinstava žena svakog dana potroši nešto više od sat vremena, dok je muškarcima potrebno samo 23 minuta da bi im stan zablistao kao u reklami.

I dok na pranje i peglanje veša srpska žena potroši pola sata dnevno, muškarci se rubljem požrtvovano bave jedan minut, svedoče podaci iz studije Republičkog zavoda za statistiku pod nazivom "Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine", na koju se poziva list Politika.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 19.08.2018, 14:31h Jasnije...

    "U EU i Srbiji više žena nego muškaraca" ... - Eh, sad je mnogo jasnije zašto smo toliko NAVRLI u Nemačku, Holandiju i dr.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side