09.08.2013 Prokuplje

U Prokuplju pronađen prsten star 7.000 godina

U Prokuplju pronađen prsten star 7.000 godina
Na neolitskom nalazištu Pločnik kod Prokuplja arheolozi su pronašli metalni prsten, star 7.000 godina za koji procenjuju da je iz perioda samog početka metalurgije u svetu.

"Prva pojava korišćenja metala u svetu registrovana je na području Srbije, na lokalitetima Pločnik i Belovode. Kada je počela proizvodnja metala i na koji način je proizveden prvi metal pitanja su o kojima se raspravlja u proteklih 200 godina. Mi očekujemo da odgovor nađemo na osnovu nalaza na Pločniku", rekao je agenciji Beta engleski arheolog Ben Roberts, koji radi na lokalitetu u Pločniku.

Prsten je pronađen danas u jednoj od nekoliko kuća iz perioda neolita, koju su arheolozi otkrili prošle godine, a sada su nastavljena arheološka istražvanja u njenoj unutrašnjosti.

U arheoloskim istraživanjima na Pločniku, koja su počela pre nekoliko dana, učestvuju stručnjaci iz oblasti arheologije, arheometalurgije i izotopskih analiza iz Engleske i Italije, predvođeni arheologom iz Prokuplja Julkom Kuzmanović-Cveković i arheologom iz Beograda Dušanom Šljivarem.

Arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković rekla je da se uskoro planira eksperimantalna proba proizvodnje metala, na način kako se to radilo u neolitu, pre 7.000 godina, kao i detaljna analiza metalnog prstena, koji je danas otkriven.

Arheološka istraživanja na tom lokalitetu će trajati mesec dana, a polovinom avgusta, arheolozima će se priključiti njihove kolege iz Rusije, Tajlanda, Kine, Nemačke i Španije.

Projekat arheoloških istraživanja na Pločniku pod nazivom Razvoj metalurgije u Evroaziji finansira Vlada Velike Britanije, sa oko 1,5 miliona dinara, za ovu sezonu.

 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Deset znakova da trpi jetra Deset znakova da trpi jetra

  U jetri se gomila veliki broj različitih otrova koje je neophodno ukloniti detoksikacijom prirodnim metodama kako bi mogla da obavlja svoje funkcije. Telo nam stalno šalje upozorenja da se u njemu nalazi mnogo otrova i da mu je potrebna detoksikacija.

 • Ovako vaš horoskopski znak čuva tajne Ovako vaš horoskopski znak čuva tajne

  Saznajte kom horoskopskom znaku možete reći sve bez brige da će vašu tajnu ikada otkriti, a sa kojim morate biti oprezni.

 • Boing i Blekberi prave samouništavajući telefon Boing i Blekberi prave samouništavajući telefon

  Američki proizvođač aviona "Boing" udružio je snage sa kanadskom kompanijom "Blekberi" na proizvodnji samouništavajućeg "crnog telefona" namenjenog bezbednosnim agencijama.

 • Zima stiže u ponedeljak Zima stiže u ponedeljak

  Zima će na severnoj Zemljinoj polulopti početi u ponedeljak 22. decembra u 00.03 časa, rečeno je u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".

 • Savršen poklon za koji vam ne trebaju pare (VIDEO) Savršen poklon za koji vam ne trebaju pare (VIDEO)

  Potraga za savršenim novogodišnjim poklonom za dragu osobu nikada nije laka, naročito što nam nedostatak novca često predstavlja prepreku.

 • Namirnice za bolju erekciju Namirnice za bolju erekciju

  Jedan od najvećih strahova muškaraca, posebno 'mačo-Balkanaca' je da će im 'zakazati' muškost u krevetu.

 • Zašto žene privlače uniforme? Zašto žene privlače uniforme?

  Lekari, vojnici, piloti i dalje su privlačni nežnijem polu. Simbolišu snažne, stabilne, hrabre, plemenite i uredne ljude, koji porodici mogu da obezbede sigurnost i zaštitu

 • Alkoholna pića koja treba izbegavati na poslovnim zabavama Alkoholna pića koja treba izbegavati na poslovnim zabavama

  Ako ne želite da ispadnete kancelarijska luda na novogodišnjoj proslavi, onda ove alkoholne napitke svakako treba da izbegavate.

 • Kleka - čisti pluća, sprečava infekcije Kleka - čisti pluća, sprečava infekcije

  Izuzetno cenjena u narodnoj medicini, prepoznatljiva po karakterističnom mirisu balzama, kleka (juniperus communis) se od davnina koristila za lečenje zaraznih bolesti. Rasprostranjena od Arktika do tropske Afrike, u zavisnosti od toga gde raste može da bude patuljasta, ali i da dostigne visinu od više metara. Sreće se na krševitim i na kraškim terenima.

 • Njih prate milioni: Ko su aktuelne zvezde Jutjuba? (VIDEO) Njih prate milioni: Ko su aktuelne zvezde Jutjuba? (VIDEO)

  Svi korisnici Jutjuba koji imaju milione pratilaca na ovoj društvenoj mreži su svoju "imperiju" gradili godinama. Međutim, kod nekih od njih se jasno vidi da im je popularnost drastično porasla nakon što su objavili neki snimak. Ovo su snimci koji su doneli najveću popularnost zvezdama Jutjuba.

 • Način na koji pijete vodu može da promeni vaš život Način na koji pijete vodu može da promeni vaš život

  Pijenje vode je više od samog naslanjanja staklene čaše na usne i gutanja. S malo više osvešćenosti, način na koji pijete vodu može ozbiljno promeniti vaš život.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Fonet web tv Tanjug
Android NM