09.08.2013 Prokuplje

U Prokuplju pronađen prsten star 7.000 godina

U Prokuplju pronađen prsten star 7.000 godina
Na neolitskom nalazištu Pločnik kod Prokuplja arheolozi su pronašli metalni prsten, star 7.000 godina za koji procenjuju da je iz perioda samog početka metalurgije u svetu.

"Prva pojava korišćenja metala u svetu registrovana je na području Srbije, na lokalitetima Pločnik i Belovode. Kada je počela proizvodnja metala i na koji način je proizveden prvi metal pitanja su o kojima se raspravlja u proteklih 200 godina. Mi očekujemo da odgovor nađemo na osnovu nalaza na Pločniku", rekao je agenciji Beta engleski arheolog Ben Roberts, koji radi na lokalitetu u Pločniku.

Prsten je pronađen danas u jednoj od nekoliko kuća iz perioda neolita, koju su arheolozi otkrili prošle godine, a sada su nastavljena arheološka istražvanja u njenoj unutrašnjosti.

U arheoloskim istraživanjima na Pločniku, koja su počela pre nekoliko dana, učestvuju stručnjaci iz oblasti arheologije, arheometalurgije i izotopskih analiza iz Engleske i Italije, predvođeni arheologom iz Prokuplja Julkom Kuzmanović-Cveković i arheologom iz Beograda Dušanom Šljivarem.

Arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković rekla je da se uskoro planira eksperimantalna proba proizvodnje metala, na način kako se to radilo u neolitu, pre 7.000 godina, kao i detaljna analiza metalnog prstena, koji je danas otkriven.

Arheološka istraživanja na tom lokalitetu će trajati mesec dana, a polovinom avgusta, arheolozima će se priključiti njihove kolege iz Rusije, Tajlanda, Kine, Nemačke i Španije.

Projekat arheoloških istraživanja na Pločniku pod nazivom Razvoj metalurgije u Evroaziji finansira Vlada Velike Britanije, sa oko 1,5 miliona dinara, za ovu sezonu.

 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evo šta reakcija na najtužniju pesmu otkriva o vama Evo šta reakcija na najtužniju pesmu otkriva o vama

  Naučnici tvrde da tužne pesme imaju veći uticaj na empatične ljude. To je rezultat istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "Frontiers in Psyćology" u kojem je učestvovalo 105 ljudi u rasponu od 18 do 67 godina. Naučnici su im puštali pesmu "Discovery of the Camp" Majkla Kejmena iz serijala "Band of Brothers".

 • Njujorške mačke u borbi protiv pacova Njujorške mačke u borbi protiv pacova

  Mnoštvo napuštenih mačaka koje lutaju ulicama Njujorka sada će dobiti praktičnu svrhu - pomagaće u suzbijanju broja pacova u gradu.

 • "Otrovna" reč koju nikada ne smete izgovoriti u svađi s partnerom "Otrovna" reč koju nikada ne smete izgovoriti u svađi s partnerom

  Usred svađe s partnerom u afektu skloni smo izgovoriti i ono što ne mislimo, a jednu reč strogo je zabranjeno koristiti u žaru svađe sa supružnikom.

 • Kako da izaberete najbolju mlečnu formulu za svoju bebu? Kako da izaberete najbolju mlečnu formulu za svoju bebu?

  Svi znamo da je majčino mleko najbolje za bebu, ali nekada jednostavno ne ide. Majke probaju sve, i promene hranu i piju čajeve i masiraju se, ali ne ide.

 • Opasni trend ulepšavanja noktiju: Škorpioni kao ukras (VIDEO) Opasni trend ulepšavanja noktiju: Škorpioni kao ukras (VIDEO)

  Baš kada smo pomislili da smo videli sve, pojavio se novi trend u manikiru.

 • Nedeljni horoskop od 20. do 26. oktobra Nedeljni horoskop od 20. do 26. oktobra

  Nedeljni horoskop za vas piše astrolog Vladimir Vlajić...

 • Pet saveta najsrećnijeg čoveka na svetu Pet saveta najsrećnijeg čoveka na svetu

  Koja je tajna sreće? Na ovo večno pitanje odgovor ima Metju Ričard, budistički sveštenik i najsrećniji čovek na svetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i tamo pronašao recept za večnu sreću.

 • Rešena tajna Bermudskog trougla Rešena tajna Bermudskog trougla

  Ovih 500.000 kvadratnih kilometara koji se protežu na severu Atlantskog okeana proglašavani su krivim za nestanak najmanje 75 aviona i više od stotinu brodova kroz vekove. Naučnici sad tvrde da iza “smrtonosnog trougla” zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vetrovite vazdušne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat, piše Mirror.

 • Pobedite bes i sačuvajte zdravo srce Pobedite bes i sačuvajte zdravo srce

  Najpoznatiji način za kontrolu i eliminaciju besa jeste da se diše duboko i broji do deset. Ukoliko ovaj jednostavan pristup ne pomaže umirenju i razmišljanju o tome šta je izazvalo da "izgori fitilj", predlog je da se primeni nekoliko načina za prevazilaženje ljutnje i gneva, i to na fizičkom planu.

 • Srpski debi popularnog strip junaka: Došlo doba da se Dedpul proba Srpski debi popularnog strip junaka: Došlo doba da se Dedpul proba

  Cinični, duhoviti i potpuno poremećeni strip superheroj Dedpul, trenutno jedan od najpopularnijih junaka na svetu, biće prvi put objavljen na Balkanu tokom ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.

 • Zašto se zimi gojimo više? Zašto se zimi gojimo više?

  Hladnoća i kraći dani s manje svetlosti često utiču na naše raspoloženje, pa nije čudno što smo zimi lošije raspoloženi ili što patimo od zimske depresije. A onda utehu tražimo u hrani i gojimo se.

 • 20 najzelenijih zemalja na svetu (MAPA) 20 najzelenijih zemalja na svetu (MAPA)

  Predstavljamo vam mapu sveta na kojoj možete da pogledate koje zemlje su najviše ili najmanje pokrivene šumovitim područjima, prema podacima Svetske banke.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Sajam knjiga 2016
Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side
Android NM