09.08.2013 Prokuplje

U Prokuplju pronađen prsten star 7.000 godina

U Prokuplju pronađen prsten star 7.000 godina
Na neolitskom nalazištu Pločnik kod Prokuplja arheolozi su pronašli metalni prsten, star 7.000 godina za koji procenjuju da je iz perioda samog početka metalurgije u svetu.

"Prva pojava korišćenja metala u svetu registrovana je na području Srbije, na lokalitetima Pločnik i Belovode. Kada je počela proizvodnja metala i na koji način je proizveden prvi metal pitanja su o kojima se raspravlja u proteklih 200 godina. Mi očekujemo da odgovor nađemo na osnovu nalaza na Pločniku", rekao je agenciji Beta engleski arheolog Ben Roberts, koji radi na lokalitetu u Pločniku.

Prsten je pronađen danas u jednoj od nekoliko kuća iz perioda neolita, koju su arheolozi otkrili prošle godine, a sada su nastavljena arheološka istražvanja u njenoj unutrašnjosti.

U arheoloskim istraživanjima na Pločniku, koja su počela pre nekoliko dana, učestvuju stručnjaci iz oblasti arheologije, arheometalurgije i izotopskih analiza iz Engleske i Italije, predvođeni arheologom iz Prokuplja Julkom Kuzmanović-Cveković i arheologom iz Beograda Dušanom Šljivarem.

Arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković rekla je da se uskoro planira eksperimantalna proba proizvodnje metala, na način kako se to radilo u neolitu, pre 7.000 godina, kao i detaljna analiza metalnog prstena, koji je danas otkriven.

Arheološka istraživanja na tom lokalitetu će trajati mesec dana, a polovinom avgusta, arheolozima će se priključiti njihove kolege iz Rusije, Tajlanda, Kine, Nemačke i Španije.

Projekat arheoloških istraživanja na Pločniku pod nazivom Razvoj metalurgije u Evroaziji finansira Vlada Velike Britanije, sa oko 1,5 miliona dinara, za ovu sezonu.

 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Brazilke najlepše, Srpkinje šeste na listi Brazilke najlepše, Srpkinje šeste na listi

  Srbija je na šestom mestu liste država sa najlepšim ženama.

 • Kragujevac: Pronađeno 11 retkih gljiva sa evropske Crvene liste Kragujevac: Pronađeno 11 retkih gljiva sa evropske Crvene liste

  Članovi Gljivarskog društva Šumadije pronašli su u okolini Kragujevca retke vrste gljiva koje su na evropskoj Crvenoj listi 33 najređih i najugroženjih vrsta, izjavio je danas Tanjugu predsednik tog društva Nenad Milosavljević.

 • Mlečni put će "progutati" Andromeda Mlečni put će "progutati" Andromeda

  Mlečni put postaće žrtva “galaktičkog kanibalizma” kada ga smaže njegova komšinica Andromeda. Ipak, to će se dogoditi tek za pet milijardi godina, kažu naučnici.

 • Italijanski reditelj: Šeron Stoun je nemoguća Italijanski reditelj: Šeron Stoun je nemoguća

  Italijanski reditelj Pupi Avati je želeo da glumica Šeron Stoun igra u njegovom novom filmu 'Zlatni dečak' ali ono što nije znao je koliko će biti teško da s njom sarađuje.

 • TV serije koje su obeležile 90-e (VIDEO) TV serije koje su obeležile 90-e (VIDEO)

  Devedesete godine prošlog veka su bile 'era' TV serija koje su definisale celo jedno razdoblje i snažno uticale na modu, muziku i, ukratko, na način života.

 • Kako ste proveli poslednjih 40 minuta? Kako ste proveli poslednjih 40 minuta?

  Poslušajmo savet obrazovnog konsultanta Vejna K. Džonsona i zapitajmo se - kako smo mi proveli poslednjih 40 minuta? Da li smo bili produktivni? Jesmo li korisno utrošili svoje dragoceno vreme? Vrednujemo li svaki minut na pravi način...

 • Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku posle 65. Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku posle 65.

  Povodom objavljivanja najnovijeg albuma Leonarda Koena, koji je proslavljeni kanadski muzičar snimio u trenutku kada je zakoračio u devetu deceniju, londonski list "Gardijan" napravio je listu muzičara koji su potkraj života svetu podarili odličnu muziku.

 • Reditelj Borut Šeparović otvorio 48. Bitef Reditelj Borut Šeparović otvorio 48. Bitef

  Međunarodni pozorišni festival 48. Bitef otvorio je večeras u Domu omladine Beograda poznati hrvatski reditelj Borut Šeparović, dobitnik Specijalne nagrade na prošlogodišnjem, 47. Bitefu, za predstavu "55 +" u izvođenju trupe "Montažstroj" iz Zagreba.

 • Dosada podstiče kreativnost Dosada podstiče kreativnost

  Kad ste bili mali, želeli ste da budete pilot ili vatrogasac, a sada ste zaglavili na poslu koji se sastoji od niza besmislenih i nimalo uzbudljivih radnji? Ne brinite, nova studija dokazala je da dosada utiče na ljude da budu kreativniji.

 • Obim struka otkriva bolesti Obim struka otkriva bolesti

  Obim struka veći od 80 centimetara za žene, i 94 za muškarce, jedan je od faktora rizika za nastanak premetaboličkog sindroma, stanja koje prethodi metaboličkom sindromu

 • Šta neke ljude čini pesimističnijim od ostalih? Šta neke ljude čini pesimističnijim od ostalih?

  Ako vam je teško da pronalazite svetle strane života, a čaša vam je uvek polu prazna, možda je za to kriva vaša lateralna habenula

Preporuke prijatelja
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM