02.07.2018 Sijetl

U Sijetlu zabranjena upotreba plastičnih slamčica i plastičnog pribora za jelo

U Sijetlu zabranjena upotreba plastičnih slamčica i plastičnog pribora za jelo Foto: pixabay
U američkom gradu Sijetlu stupila je na snagu zabrana upotrebe plastičnih slamčica i pribora za jelo u barovima i restoranima u najnovijem nastojanju gradskih vlasti da smanje otpad i spreče zagađenje mora plastikom.

Sijetl je prvi veliki američki grad koji je zabranio plastične slamčice i pribor za jednokratu upotrebu u restoranima, saopštila je Javna komunalna služba Sijetla.

Grad je ekološki lider u SAD, vlasti su agresivno radile na tome da se smanji količina đubreta tražeći nove opcije za recikliranje ili kompost.

Pet hiljada restorana u gradu od sada će morati da koristi opremu koja može ponovo da se upotrebi, ili može da ide u kompost.

"Plastično zagađenje prevazilazi krizne nivoe u okeanima sveta i ponosna sam da Sijetl predvodi u davanju primera naciji u sprovođenju zabrane plastičnih slamčica", rekla je prošlog meseca direktorka Javne komunalne službe Sijetla Mami Hara.

Drugi američki gradovi kao što je Njujork i San Francisko razmatraju uvođenje te zabrane.

U Velikoj Britaniji premijerka Tereza Mej je najavila u aprilu plan da se zabrani prodaja plastičnih slamčica, kašičica za mešanje i štapića za uši.

Manji gradovi u Kaliforniji uključujući Malibu i San Luis Obispo su ograničili upotrebu plastičnih slamčica.

Restorani koji ne primene zabranu mogu da dobiju kaznu do 250 dolara ali gradski zvaničnici su rekli da će raditi sa vlasnicima da se sprovedu te promene.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side