U vodenim staništima Srbije prebrojano oko 250.000 ptica
07.02.2020 Beograd

U vodenim staništima Srbije prebrojano oko 250.000 ptica

U vodenim staništima Srbije prebrojano oko 250.000 ptica Foto: Beta/Dragan Gojić
U vodenim staništima Srbije po prelimarnim podacima u januaru je zabeleženo oko 250.000 ptica pri čemu su najbrojnije vrste gluvara i obični galeb, a prvi put je registrovano prisustvo žutokljunog morskog gnjurca.


Kako je saopšteno iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, više od 150 članova i volontera obišlo je reke, jezera, ribnjake, akumulacije, plavne pašnjake i slatine širom Srbije.

"Dunav, Savu i Tisu smo pokrivali sa plovila, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške. Više grupa posmatrača obišlo je 585 kilometara rečnog toka Dunava, kao i brojna vodoplavna područja sa obe strane obale. Peške je ponovo prođen ceo tok Zapadne Morave od 220 kilometara, a po prvi put obiđen je i veći deo toka Ibra", naveo je Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Po njegovim rečima, ptice su ponovo probrojane i na Drini, Nišavi, Dičini, Čemernici, Limu, Zasavici, Jegričkoj, Timoku, Bosutu, Studenici i Peku a posle više godina pauze, organizovano je brojanje i na akumulaciji Gazivode na Kosovu i Metohiji.

Od retkih ptica, prvi put su u Srbiji tokom zime zabeleženi ševarski trstenjak, crni labud i crni turpan, dok je žutokljuni morski gnjurac po prvi put zabeležen u Srbiji.

"Od ostalih veoma retkih vrsta zabeleženi su još utva zlatokrila, mali i veliki labudovi, baršunasti turpani, srednji ronci, crni orlovi, ušati gnjurci, riđogrle guske i mali galebovi", naveo je Šćiban.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side