23.07.2019 Beograd

Umereno sunčanje višestruko zdravo

Umereno sunčanje višestruko zdravo Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Sunce nije "dobro" kao što je nekad bilo. To je tačno. Ali, opet, to što ga maksimalno izbegavamo, može da bude veoma opasno - poručuju naučnici sa Instituta Karolinska u Švedskoj.

Njihovo istraživanje je pokazalo da ukoliko stalno eskiviramo sunce, rizikujemo da ugrozimo zdravlje isto onoliko koliko nam šteti pušenje. Stručnjaci podsećaju da je sunčeva svetlost, umereno dozirana, neophodna iz više razloga.

 

JAČA KOSTI

Ono je izvor vitamina D koji je uz kalcijum, magnezijum, vitamin K i fosfor, najvažniji za zdravlje kostiju. Sunčanjem se postiže neophodna sinergija vitamina i minerala.

 

PRODUŽAVA ŽIVOT

Švedski naučnici su tokom dve decenije pratili 30.000 žena, zaključivši da su one koje su boravile na suncu živele duže od onih u manje sunčanim krajevima.

 

UBLAŽAVA BOLOVE

Sunčanjem "milujemo" mišiće, pogotovo one koji su upaljeni i bolni. Sunce nas opušta i tako ublažava mišićnu tenziju i oslobađa nas napetosti.

 

LEČI PSORIJAZU

Akne, ekcemi i psorijaza se znatno ublažavaju umerenim sunčanjem. Važno je, dakle, da se ne pretera, jer se onda postiže kontraefekat.

 

POPRAVLJA RASPOLOŽENJE I VRAĆA ENERGIJU

Sunce podstiče lučenje serotonina, koji je odgovoran za osećaj sreće i dobro raspoloženje. Ono je i oruđe protiv depresije. Preporuka je da ne spuštate roletne kada spavate, jer kada vas ujutru probudi sunčeva svetlost, već ste "napojeni" energijom.

 

ŠTITI OD DEMENCIJE

Vitamin D je efikasan u prevenciji Alćajmerove bolesti i demencije - sve češće boljke modernog doba.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side