14.03.2018 Beograd

UN: Srbija na 78. mestu rang liste zemalja svetskog izveštaja o sreći

UN: Srbija na 78. mestu rang liste zemalja svetskog izveštaja o sreći
Srbija je na 78. mestu svetske rang liste o sreći koja obuhvata 156 zemalja, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN (World Happiness Report 2018).

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećniji su u Sloveniji koja je zauzela 51. mesto. Slede Kosovo (61), Crna Gore (81), Hrvatska (82), Makedonija (89) i BiH (93). Od zemalja regiona, najsrećniji građani su u Rumuniji koja je na 52. mestu, slede Mađarska (59), Grčka (79) i Bugarska (110).

Finska je ove godina zvanično rangirana na prvom mestu, a na poslednjem je Burundi. Finska je ispred Norveške i Danske posle kojih slede Island, Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

UN su 2012. pokrenule taj izveštaj koji rangira 156 zemalja po nivou sreće gradjana, kao i 117 zemalja po nivou sreće imigranata. Na tom drugom spisku, najsrećniji su imigranti u Finskoj, dok je Srbija na 72. mestu.

Izveštaj čine rezultati ispitivanja gradjana u zemljama na rang listi. Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocene od 1 do 10 kakav je stepen odredjenih fakora u zemlji u kojoj žive, a to su izmedju ostalog saosećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side